Oscar-bøkene

«Logan» er en av de Oscar-nominerte filmene som har sitt opphav i litteraturens verden. Se hele listen her.

Forrige uke ble nominasjonene til den 90. Oscarutdelingen annonsert. I likhet med tidligere år er flere av de nominerte filmene basert på bøker. Her er årets bokliste:

 

Call Me by Your Name

Denne romantiske dramafilmen har vært planlagt siden 2007, da manusforfatter fikk hendene på rettighetene til André Acimans roman med samme navn. Dette er den tredje og siste filmen i regissør Luca Guadagning Desire-trilogi, og er nominert til «Beste originalsang», «Beste adapterte manus», «Beste mannlige hovedrolle» og «Beste film». Filmen finner sted i 1983, i Nord-Italia, og følger forholdet mellom 17-åringen Elio Perlman og farens assistent, Oliver.

The Disaster Artist

«The Room» blir regnet som tidenes dårligste film. Det er derfor artig at filmen om denne filmen er Oscar-nominert i kategorien «Beste adapterte manus». Filmen er basert på boken med den lange tittelen: The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made fra 2013. Boken, og filmen, tar for seg Greg Sesteros trøblete produksjonstid med The Room, og hans forhold med den elendige skuespilleren og regissøren Tommy Wiseau.

Logan

Den tredje filmen om Marvel-actionhelten Wolverine med Hugh Jackman i hovedrollen er en overraskende Oscar-nominasjon. Filmen, som er basert på tegneseriene om X-men, er nominert i kategorien for «Beste adapterte manus». Dette er siste installasjon om Wolverine, og følger anti-helten mens han forsøker å gjemme seg fra verden og andre mutanter.

Molly’s Game

Denne dramafilmen er basert på memoaren Molly’s Game: From Hollywood’s Elite to Wall Street’s Billionaire Boys Club, My High-Stakes Adventure in the World of Underground Poker av Molly Bloom. Molly spilles av Jessica Chastain, som blir mål for en FBI-etterforskning av et undergrunns pokerimperie hun driver for Hollywood-kjendiser, idrettsutøvere, forretningsfolk og den russiske mafiaen. Filmen er nominert i kategorien “Beste adapterte manus”.

Mudbound

En av flere periodedrama nominert til Oscar. Basert på boken Mudbound av Hillary Jordan, utgitt på norsk i 2013 med tittelen Mississippi (Pax). Historien følger to veteraner fra annen verdenskrig, en hvit og en mørk, som returnerer til Mississippi hvor de må takle både rasisme og PTSD på hver sin kant. Filmen er nominert til «Beste sang», «Beste adapterte manus», «Beste kinomatografi» og Mary J. Blige er nominert til «Beste kvinnelige birolle».

Skjønnheten og udyret

Historien om den vakre Belle er kanskje mest kjent i Disneys animerte versjon fra 1991, men i fjor ble historien adaptert på nytt med Emma Watson i hovedrollen. Den originale fortellingen stammer fra det franske eventyret La Belle et la Bête av Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.  Filmen er nominert i to kategorier, Beste produksjonsdesign og Beste kostymedesign.

Victoria & Abdul

Dette er ikke første gang Judi Dench har spilt dronning, ei heller er det første gang en av hennes filmer er nominert til Oscar. Historien om Victoria og Abdul er basert på boken med samme navn av Shrabani Basu, og omhandler det spesielle forholdet mellom dronning Victoria og hennes indiske embetsmann Abdul Karim. Filmen er nominert til «Beste kostymedesign» og «Beste sminke- og hårstyling».

Dear basketball

Denne kortfilmen om basketball er ikke basert på en bok, men heller et brev. Brevet ble skrevet av den verdenskjente basketballspilleren Kobe Bryant til sportsnettstedet The Players Tribune i 2015, hvor han annonserte sin pensjonering fra basketball. Filmen er nominert i kategorien «Beste animerte kortfilm».

Revolting rhymes

Enda en film nominert i kategorien «Beste animerte kortfilm», og en av få Oscarnominerte filmer som er basert på en barnebok. De to animasjonsfilmene på en halvtime hver er basert på Roald Dahls bok med samme navn, på norsk Ramperim og ville vers, og ikke minst de karakteristiske illustrasjonene fra Quentin Blake.

War for the planet of the apes

Filmen er tredje installasjon i en reboot av den originale filmen «Planet of the apes» fra 1964. Den originale filmen var basert på en bok med samme navn av den franske forfatteren Pierre Boulle fra 1963. Den tredje filmen, som er nominert i kategorien «Beste visuelle effekter», følger apen Cæsar som sloss mot sine mørkere instinkter.

Wonder

Wonder er en barnebok som ble utgitt i 2012, og tilbragte flere uker på New York Times bestselgerliste. Filmen, med stjerner som Julia Roberts og Owen Wilson, følger et barn med Treacher Collins syndrom som forsøker å passe inn. Filmen får den norske tittelen Mirakel, og er nominert til «Beste sminke- og hårstyling».

Ferdinand

Den snille oksen Ferdinand er, som Skjønnheten og udyret, best kjent i Disneys animasjonsdrakt. Nå er det 20th Century Fox som har fornyet filmen, men det er basert på boken fra 1936 – The Story of Ferdinand. Filmen er nominert til «Beste animerte film», og følger oksens reise hjemover etter han blir feiloppfattet som et farlig dyr og revet vekk fra familien.

Shape of water

Guillermo del Toro’s The Shape of Water er filmen som er nominert i flest kategorier. Filmen baserer seg på et orginalmanus, men er i ettertid omarbeidet til bok. Kanskje blir det nå for engangs skyld slik at filmen er bedre enn boka? Det vil vi finne ut i slutten av februar da filmen har premiere i Norge, samtidig som boka slippes i USA.

Oscar utdelingen finner sted 4. mars. Vert er i år igjen Jimmy Kimmel, og mange har allerede begynt å spekulere i hvordan han vil håndtere #MeToo-skandalene med opphav i den amerikanske filmindustrien.

 

Trykk her for å se hele listen over de Oscar-nominerte filmene!