– Vil bygge noe eget

Anne Gaathaug hadde lyst til å skape et eget forlag, og teamer opp med Marit Johansen Storm og Kristin Brandtsegg Johansen.

Hun har ledet Norges kanskje største forlagseventyr de siste årene, men nå tar et kapittel slutt: Anne Gaathaug forlater Kagge og starter eget forlag sammen med Marit Johansen Storm og Kristin Brandtsegg Johansen.

Sa ikke opp på dagen

Vi møte to tredeler av det nye forlaget, Anne Gaathaug og Kristin Brandtsegg Johansen, på Sentralen i Oslo. I følge enkelte spekulasjoner har Gaathaug «sluttet på dagen». Det avviser hun kontant:

– Jeg sa opp for en måned siden, så det ligger slett ingen dramatikk i dette, sier Gaathaug. – Dette er noe jeg har hatt lyst til å gjøre en stund. Jeg hadde lyst til å bygge noe eget, og jeg hadde lyst til å gjøre det med nettopp Marit og Kristin.

Når ble disse forlagsplanene født?

– Vi begynte vel å snakke om dette i oktober-november.

Med tungt hjerte

Selv om hun ser frem til sitt nye forlagseventyr med stor forventning, er det med blandede følelser hun lukker døren til sin gamle arbeidsplass:

– Å være forlagssjef i Kagge Forlag må være en av bokbransjens aller morsomste jobber, og jeg har hatt fantastiske år. Det er med tungt hjerte jeg nå sier takk for meg, men nå ønsker jeg å gjøre noe annet. Jeg ønsker de hyggelige og flinke kollegene mine i Kagge alt godt.

LES OGSÅ: – Det er vemodig

Mange sjangere

Hva skal det nye forlaget drive med?

– Skjønnlitteratur og sakprosa, norsk og oversatt, voksen- og barnebøker, sier Anne Gaathaug.

Alt, med andre ord?

– Mer eller mindre: Ja.

Noe dere skal satse mer på enn noe annet?

– Nei. Vi vil rett og slett satse på de gode historiene, sier Kristin Brandtsegg Johansen.

– Vi vil bruke den erfaringen vi har opparbeidet oss gjennom mange år, alle tre, supplerer Anne Gaathaug.

Allerede til høsten kommer de første bøkene fra forlaget:

– Vi har foreløpig tre bøker på utgivelsesplanen, røper Gaathaug.

Har forlagsnavnet

Har forlaget fått et navn?

– Ja, det har det. Men vi kan ikke røpe noe akkurat nå, sier Gaathaug.

Men dere var enige?

– Ja, det var vi.

Minner det om navnet på et advokatfirma?

– Hehe. Nei, det gjør det ikke.

Med lang fartstid

Anne Gaathaug har lang fartstid i norsk forlagsbransje med erfaring fra Gyldendal, Det norske Samlaget og Schibsted, foruten totalt tretten år i Kagge Forlag, de åtte siste årene som forlagssjef. Hun blir forlegger og forlagssjef i det nye forlaget.

Kristin Brandtsegg Johansen er forfatter, konsulent og tidsskriftredaktør. Hun har også mange års fartstid som forlagsredaktør og sjefredaktør i Kagge Forlag. Hun er utdannet idéhistoriker. Hun blir sjefredaktør i det nye forlaget.

Marit Johansen Storm har siden 2003 jobbet i forlagsbransjen med hovedfokus på salg. Marit har også mange års erfaring fra Kagge Forlag, og har i flere år vært salgssjef i Vega Forlag. Hun blir salgs- og markedssjef i det nye forlaget.