Nå er Morten Strøksnes’ Bragepris- og Kritikerpris-vinnende bok også solgt til Sør-Korea og Polen.
– Jeg tror det er fordi den formidler en smittende entusiasme for havet og livet i havet, at den gir leseren en følelse av sammenheng. Det er Morten Strøksnes’ egen forklaring på suksessen med Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider (Oktober).
Morten A. Strøksnes mottok både Brageprisen og Kritikerprisen for boka, som utkom høsten 2015. Havboka har også vekket oppsikt i utlandet, og rettighetene ble nylig solgt til Sør-Korea og Polen.
Den er dermed solgt til hele 16 land. Disse er, i tillegg til de to nevnte: USA, Tyskland, Spania, Italia, Nederland, Sverige, Danmark, Frankrike, Storbritannia, Taiwan, Island, Russland, Kina og Kroatia.
Kilde til forundring
To menn i en liten båt. Jakten på et monster, en håkjerring, i havdypet under dem. Det er utgangspunktet for Havboka. Fra den lille øya Skrova i Lofoten undersøkes havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi. For forfatteren blir havet en rik kilde til forundring, nye innsikter og salte eventyr.
NORSK EKSPORT: Havboka
Morten Strøksnes tror suksessen blant annet bunner i at leserne får et nytt blikk på en gammel flamme:
– Jeg tror det er fordi den formidler en smittende entusiasme for havet og livet i havet, at den gir leseren en følelse av sammenheng. De fleste i Norge har et forhold til havet, enten direkte eller indirekte, men som folk er vi nok blitt ganske fremmedgjorte overfor havet. Havboka gir kanskje nytt liv i forholdet den enkelte leser har til deres gamle flamme havet, de kan bygge deres egne erfaringer inn i boka. Den får fram at det ikke er oljen som er havets egentlige rikdom. Først og fremst liker vel folk boka fordi den er godt fortalt og skrevet, om det er lov å være så ubeskjeden, sa Morten Strøksnes til BOK365, da han ble bedt om å forklare suksessen.
Lydbok med ny dimensjon
Tidligere i år ble Havboka spilt inn som lydbok. Og innspillingen ble ikke gjort hvor som helst. Innleser Reidar Falck Sørensen hadde nettopp hadde flyttet ut til Skrova fyr, hvor han også har et lydstudio!
– At lydboka er spilt inn midt ute i havgapet – i selve bokas univers – er helt fantastisk, sier produsent Julie Kristin Vevelstad i Lydbokforlaget. Reidar Sørensen er også omtalt i boka, så det er mange pussige sammentreff i denne saken.
– Det å lese inn Havboka her på Skrova Fyr, har gitt meg en helt ny dimensjon når det gjelder innlesning, sier Reidar Falck Sørensen. – Jeg sitter nemlig midt i boka. Jeg kan formelig kjenne stanken av dau skotsk høylandsokse og hører rib’en til Hugo frese forbi i fyrsundet på vei ut i Vestfjorden!
MED LYDEN AV HAVET: Reidar Sørensen
33 000 norske eksemplarer
Allerede før utgivelsen i Norge ble rettighetene til Havboka solgt til seks land. Høsten 2016 skal den lanseres i Danmark, Nederland, Sverige og Tyskland.
Her hjemme er Havboka så langt trykket i fem opplag, med et totalopplag på 33 000 eksemplarer. Boken har ligget 17 uker på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for generell litteratur.
Morten A. Strøksnes er født i Kirkenes i 1965 og bosatt i Oslo. Han er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. I 2011 fikk han Språkprisen for fremragende bokmål for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Et mord i Kongo (2010) samt for sine spalter og reportasjer. Et mord i Kongo ble i tillegg nominert til Brageprisen. I 2012 utga han Tequiladagbøkene, en skildring av narkokrigens slagmarker i Sierra Madre, Mexico.