Hauge: Han kom or fjellet

Olav H. Hauge

Lyrisk: I begynnelsen av september blir det atter poesifestival i Ulvik. Festivalen arrangeres som en hyllest til nasjonalskalden Olav H. Hauge, men byr også på de fremste moderne lyrikerne i landet.

Om få uker, 7-9. september, arrangeres Poesifestivalen i Ulvik. «Ordskifte» er denne gang tema for festivalen. Årets program er utsøkt. Festivaldiktere er Cecilie Løveid, Tone Hødnebø og Knut Ødegård, dermed kan festivalen skilte med det siste årets vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Gyldendalprisen, Vindtornprisen og Wildenveys poesipris.

Hver av dikterne er oppfordret til å invitere med seg en ung poet som de vil presentere på festivalen. Cecilie Løveid har invitert Bendik Vada som i fjor debuterte med samlingen Vak. Tone Hødnebø har med seg Juliane Rui som i fjor utga samlingen Aude, så rørsle kan synast, mens Knut Ødegård har valgt Øyvind Rangøy fra Kammerpoetane.

Ikke nok med disse. Vi nevner navn som Herborg Kråkevik, Ole Paus og Kolbein Falkeid. Hele programmet finner du her.

Olav Hauge i båtenEi beine

«Dugnad» er kåret til Norges nasjonalord. Men dugnad må ikke ha med idrettslag, musikkorps, eller borettslaget å gjøre. Det kan også handle om å gjøre én annen noe godt, en tjeneste – eller «ei beine» som det heter i Ulvik.
Sjelden er dette grunnleggende norske, kanskje utfordret av oljeformuen, formulert så ordknapt og usentimentalt som i dette diktet av Olav H. Hauge.

 

GJER EIN ANNAN MANN EI BEINE

Han kom or fjellet, skulde heim,
fekk føring ifrå Osa
ut til Øyvindstò.
Og han var raust
og baud betal.

Men Osamannen
var ikkje fal.
Eg vil betala;
eg kan ikkje nå deg
med ei beine att.
Så gjer ein annan mann
ei beine då,
sa Osamannen,
og skauv ifrå.

 

Olav H. Hauge, Seint rodnar skog i djuvet (Noregs Boklag/Samlaget, 1956).
Foto: Olav H. Hauge-senteret

Les også:
Den andre mannen i meg