Er det sant at du har laget en sommerhit?

Tine Kjær (foto: Iohanne Holt-Kjær, Trevifontenen, Roma, 19.mai )

DAGENS SOMMERGJEST: Tine Kjær var med å starte den norske avdelingen av Piratforlaget i 2004. I 2012 ble Piratforlaget fusjonert med forlaget Vigmostad & Bjørke, med Kjær som forlagssjef for det nye Vigmostad & Bjørke. I fjor forlot hun V&B for å entre jobben som direktør for skjønnlitteratur i Cappelen Damm.

– Hvor tilbringer du ferien? 

– I Larvik og i Oslo.

– Hva  en god sommerferie inneholde?

– Jeg prøver å ikke gjøre meg avhengig av at ting må være slik eller slik, men en tur innom Norges koseligste kafé, Hungry Heart i Larvik, er usedvanlig trivelig. Hadde vært stusselig med en ferie helt fri fra familie.

– Ferie med eller ferie fra bøker?

– Kjære Bok365, har noen av de spurte noensinne svart «ferie fra bøker»? Nei, nettopp. Vi jobber i denne bransjen av en grunn, alle sammen.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Opp fra ermet: En essayistisk reisebok om hva den mediale virkeligheten vi lever i gjør med oss og våre egne grenser, Øynene i ørkenen, skrevet av smarte og kloke kollega John Erik Riley. Ypperlig buss-for-tog-lektyre. Sjekk også ut John Eriks fotografier fra ørkenen!  Dessuten har jeg storøyd strandlest meg inn i et gyselig møkkete Sødermalm, Stockholm anno 1793 – Niklas Natt och Dag (forfatteren heter faktisk det), debuterte i fjor med krim-mesterverket «1793». Neste bok ut er Zeshan Shakars Tante Ulrikkes vei. Og noen manus jeg gleder meg veldig til.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Jeg lager det meste og spiser det meste. Det morsomste er i grunn å lage tryllemiddag. Man åpner sin kjøleskapdør, sjekker sin grønnsakskurv og sin urtehage og satser på at det kan bli et måltid ut av det. I knusktørrsommeren hittil har det vært null grilling men masse flotte Vestfold-råvarer i klassikere som sild og poteter og spekemat, dampede grønnsaker og eggerøre. Og masse, masse bær! Gift med en som sylter, på gamlemåten.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Forleggerforeningens Kristenn Einarsson er det alltid veldig hyggelig og interessant å dele et måltid med. Han inviterer jeg gjerne på alt fra en halvliter til en femretter.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Leserne. Unge, gamle, middelaldrende. De ferske leserne og de drevne. Kom, kom!

– … og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Overhodet ingen. For et par somre siden svømte jeg rett på en schvær klyse av arten. Det var grusomt, grusomt vondt, mye vondere enn jeg husker fra barndommen. Vi er en såpass ok bransje at jeg tror vi må et stykke utenfor bøkenes verden for å finne noen som fortjener dette gelesvineriet.

– Riktig å bruke 50 millioner på Norges Frankfurt-satsing?

– Ja. Enten måtte vi ha latt være eller så må vi gjøre det skikkelig. Prosjektet virker fokusert og ambisiøst. Norsk litteratur og det norske litterære systemet er det all grunn til å være stolte av og pushe internasjonalt.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Veldig kort tid, men to ting: Finne ut hvordan lobbying for litteraturpolitikk kan gjøres mest mulig effektivt etter et glimt inn i kulissene og, ikke minst, få satt i gang et arbeid for å redde Nationaltheatret fra forfallet. Bygget er snart ikke levelig verken for ansatte eller publikum. Jeg ville satt alt inn på å få vedtatt en finansieringsplan. Det burde det være tid nok til.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Er det sant at du har laget en sommerhit – tekst og melodi?