Juleferie på Grim: – I historien er det et skummelt og farlig sted

Catharina Natialie Wandrup. Foto: Norli Bokhandel.

LUKE 22: I virkeligheten byr Grim på den beste julestemningen i Norge, ifølge dagens gjest.

Bak luke 22 finner vi film- og TV-fotograf og forfatter Catharina Natialie Wandrup. I 2022 debuterte hun som forfatter med boken Søstrene Lumiére: Stjerner over tivoli. Vår egen bokanmelder skrev: «Med en originalitet og egenart som selv garvede forfattere kan slite med å oppnå i romanene sine, står Wandrups debut som en av de sterkeste barneromanene fra 2022.»

I høst ble Wandrup også tildelt Ravneringene-prisen for boka. 

Wandrup skal feire jul på Grim – samme sted som i den prisvinnende boka. I dagens luke innrømmer Wandrup også hvilke bøker hun legger under juletreet, og hvis hun kunne, ville hun satt en av Astrid Lindgren sine bøker på pensum til både ungdommer og voksne.

– Hvor tilbringer du jula i år?

– I år drar jeg til familie på Grim i Kristiansand. Det er stedet som inspirerte menneskeriket Grim i Søstrene Lumière. I historien er det et skummelt og farlig sted, men i virkeligheten er Grim en veldig koselig grend i Kristiansand som byr på den beste julestemningen i Norge.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Grusomme besøk på kjøpesenter for å handle julegaver i siste liten.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Jeg synes det var veldig spesielt å lese siste bind i de nydelige fantasyseriene Alma Freng av Ida Tufte Michelsen og Kass og Tycho av Christopher Pahle, som begge ble avsluttet i høst. Vemodig, men også fint og spennende. Spent på hva forfatterne har oppi ermet nå som seriene er ferdigstilt!

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Jeg har allerede pakket inn Gleden med skjeden av Nina Brochman og Ellen Støkken Dahl og Et kyss til jul av Mari Grydeland og Kristin Storrusten til mine to tenåringssøstre (fint om ingen avslører dette …).  Også skal jeg gi bort League av Nina Borge til min gaming-glade datter på ti år, den har nemlig jeg gledet meg til å gi henne helt siden jeg hørte forfatteren lese høyt fra den på Lillehammer litteraturfestival i år.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– Special extended DVD edition av Ringenes Herre: Ringenes brorskap i 2002.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2023?

– At fantasy topper alle boklistene, og at barn leser mer enn noensinne! Jeg synes det er fint å ha det som mål, i hvert fall.

– Hvis du kunne satt en bok på pensum i norske skoler i 2023, hvilken ville det vært?

– Jeg har veldig lyst til å gi Krigsdagbøkene 1939 – 1945 av Astrid Lindgren i pensum til både ungdommer og alle voksne. Boken er Lindgrens dagbok fra før hun ble publisert som forfatter, og hun skildrer opplevelsen av andre verdenskrig fra det nøytrale Sverige. Faksimiler av nyhetsartikler gir et veldig detaljert bilde av krigen og hvilke nyheter som nådde fram. Hun reflekterer over desperasjonen og ambivalensen i å betrakte krigens uutholdelige grusomheter fra sidelinjen mens man selv spiser julestek til middag og nødvendigvis må la hverdagen gå sin gang.

– Har du et nyttårsønske på vegne av Kultur-Norge?

Ingen hvile, før våpenhvile. En av de viktigste oppgavene til kunsten og kulturen er å vise at alt det vi hører om i nyhetene, i virkeligheten handler om ekte mennesker. Kultur-Norge har gjennom opprop, innsamlinger, støttekonserter og demonstrasjoner visst at vi står i den oppgaven, og det finnes ikke noe viktigere nyttårsønske enn at alle fortsetter å bruke stemmene sine på vegne av de som trenger det aller mest. Vi må ikke slutte nå.

– Hvis du bare kunne velge én: Prøysen, Sissel, Donald, Sølvguttene eller Askepott?

– Askepott! Selv om datteren min hvert år spør om det var mulig «å skru av han rare mannen som snakker oppå”, hun har ennå ikke skjønt at det er Knut Risan som er julstemning.