“Har dere fått fram Mammut enda?”

GOD MORGEN: Hos Norli Førde har de to siste ukene gått med til spørsmål om Mammut. Nå kan de endelig selge bøkene kundene har spurt etter.

Førde er bykjernen i Sunnfjord kommune, og selve byen er delt i to av elven Jøstra. Norli Førde ligger sentralt plassert, rett ved elven, inne på senteret med det passende navnet Elvetorget. Denne uken er det klart for Mammutsalg, og endelig kan de selge bøkene kundene har spurt etter i flere uker.

Navn: Silje Hanstad Stadheim (34)

Jobber hos: Norli Førde. Her har jeg jobbet i syv år, og de siste seks årene har jeg vært butikksjef her. 

 – Er det en god morgen?

– Ja! En nystekt vaffel fra senterledelsen og forberedelse til signering seinere i dag.

 – Hvilken er den siste boka du solgte?

– Camille Grebe Når isen brister. Har ikke lest den selv enda, men har solgt veldig mye av bøkene til denne svenske forfatteren i det siste!

 – Tre egne favoritter akkurat nå:

– Jan-Philipp Sendker. Nå leser jeg Ved nattens ende. Den tredje boken i en triologi om tysk-amerikaneren Paul som bor i Hong Kong. Forfatteren klarer å få fram stemningen, Pauls tilbakeholdne personlighet og spenningen med et enkelt, men nydelig språk!

– Lucinda Riley! Jeg har lest alle bøkene hennes, og den sjette boken i De syv søstre-serien Solsøsteren skuffet så absolutt ikke!

– Amanda Prowses Den perfekte datteren. Så mange følelser! Man blir nesten sliten av å ha klump i halsen så ofte gjennom en bok, men denne var fantastisk bra.

– Ellers får jeg dessverre ikke lest så mye med ei lita ei på halvannet år som tar mesteparten av tiden hjemme, men sammen blar vi i mange bøker, og Lille Aldrimetts store dyrelydbok er veldig populær!

 – Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

– “Har dere fått fram Mammut-bøkene enda?”. I de to ukene fra Mammutavisa kommer og til salget starter får vi alltid spørsmål hvor Mammut-bøkene ligger, da kundene tror salget er begynt. Men vi forklarer at de kan legge inn en forhåndsbestilling, så da får de reservert bøkene de ønsker.

 – Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Det må være Kabalmysteriet av Jostein Gaarder som jeg leste som barn. Fantasien, detaljene og mysteriene gjorde meg hekta! Det er en av de få bøkene jeg har lest flere ganger.

 – Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

– Et av de som jeg har fått i det siste er om vi selger telefonkatalogen!

– Ellers hadde jeg for mange år siden en mumlende kunde som jeg trodde spurte om Kafka. Jeg måtte spørre “Unnskyld?”, og det viste seg at han spurte meg med på en kaffe! Det ble, dessverre for han, ikke noe av det..

 – Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

– Jeg kunne godt tenke meg å ha med Jean Perdu fra Det litterære apotek, som vet nøyaktig hvilken bok som passer til den enkelte kunde for at de får det bedre. En gammel franskmann med stor litterær kompetanse og en menneskekjenner jeg kunne lært masse av!

 – Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

– Hvis jeg kunne hoppe tilbake i tid, ville jeg gjerne hatt Anne-Cath Vestly på signering og høytlesning. Tror hun ville skapt en helt fantastisk stemning i butikken, og så ville jeg bare gitt henne en stor klem bare fordi hun er så søt!