Hans skyld?

Pressefolk fra flere land var samlet da Jens Breivik lanserte boken sin "Min skyld? En fars historie" i Oslo dag.

Var det hans skyld? Jens Breivik har grublet siden han i sitt franske eksil leste at terroristen som hadde drept 77 mennesker i Oslo og på Utøya var hans egen sønn. I dag kom hans historie i bokform.

 

– Jeg vil fortsette å leve selv om jeg er far til en massemorder. Jeg er selv et offer for Anders’ ugjerninger, men mange har lidd mye mer enn jeg. Så mye er skrevet og sagt om tragedien. Jeg har valgt å skrive min versjon, sa Jens Breivik da han møtte pressen i formiddag.

 

DSC01287
Pressekonferanse: F.v. Bokens redaktør Nanna Baldersheim, forfatter Jens Breivik og forlegger Arve Juritzen.

 

En plaget mann

79 år gamle Breivik fremsto som en plaget, eldre herre som sliter med skyldfølelse og tanken på at ting kunne vært annerledes om han hadde vært mer til stede.

Han fortalte om sitt fravær under nesten hele sønnens oppvekst. Mye er kjent fra før, men han presiserte at han etter bekymringsmeldinger om omsorgssvikt da Anders var fire år, forsøkte å få foreldreansvaret og ta gutten med seg til Frankrike der han jobbet og bodde.

Det fikk han ikke, og han og vi kan bare gruble videre på hva som kunne ha skjedd om han hadde fått det ansvaret.

 

Kaldt brev fra sønnen

Breivik fortalte også at han tar sterk avstand både fra sønnens tankegods og gjerninger. Han sa at han hadde ønsket å besøke sin sønn i fengselet, men at sønnen skrev et brev der han stilte krav om at faren måtte forandre politisk ståsted før han ville se ham.

– Det var et kaldt og formelt brev som skremte og sjokkerte meg, sa Breivik senior. Besøket ble ikke noe av.

– Jeg tror at Anders blir mer og mer ekstrem og farlige og farligere. Heldigvis har han ikke lenger anledning til å gjøre noe med det, sa faren.

 

DSC01289
Blitzregn: Stor interesse for boken til terroristens far.

 

Ikke en bok om 22. juli

Breivik presiserte også at dette ikke er et forsvarsskrift. – Ikke for meg. Og slettes ikke for Anders, sier han.

Det er heller ikke en bok om 22. juli.min_skyld_hoyoppl

– Jeg vet ikke mer om hendelsene 22. juli enn dere vet, sa han. – Jeg har villet fortelle om Anders’ oppvekst og om det ansvaret jeg føler. Jeg har ofte følt skyld og ansvar for det han gjorde, selv om jeg fikk fullstendig sjokk da jeg første gang så navnet til mannen bak massemordene.

 

– Hoggestabbe

Forlegger Arve Juritzen sier at de har gitt ut boken fordi Jens Breivik fortjente å komme til orde etter å ha fått mye av skylden for at det gikk med sønnen som det gjorde.

– Han har vært hoggestabbe i tre år nå. Dette er hans versjon av tragedien, sier Arve Juritzen til BOK365.

Han understreker at boken som nå foreligger ikke bygger på manuset som ble sendt til flere forlag for en tid siden. Boken som kom ut i dag er et samarbeid mellom Thomas J.R. Marthinsen og Jens Breivik, initiert av Juritzen forlag.

 

DSC01294
Hoggestabbe: – Jens Breivik har vært hoggestabbe i tre år, sier forlegger Arve Juritzen t.h.

 

Lunkne anmeldelser

Selv om boken ble tilgjengelig først i dag har den lekket til en del anmeldere allerede. Og anmeldelsene har vært ganske lunkne.

– Jeg er ikke så overrasket over det sier, Juritzen. Jeg er mer overrasket over at mange av journalistene som har jobbet med dette stoffet i tre år ikke vil at vi skal gi ut farens versjon. Det er ikke så mye å lære av en anmeldelse når anmelderne bare sier at de ikke liker det, sier Arve Juritzen.