Nobelprisvinner klar torsdag

Svenska Akademien bekrefter at årets prisvinner forkynnes torsdag kl. 13. Murakami og wa Thiong’o er fremdeles favoritter, men Peter Handke (bildet) klatrer mest på bookmaker-listen.

Peter Handke seiler opp i favorittsjiktet foran Nobelpris-utdelingen. Verdt å merke seg er også Patrick Modiano og Ismail Kadare.

Svenska Akademien melder i dag at årets Nobelprisvinner i litteratur blir forkynt førstkommende torsdag kl. 13.00. Det er ei uventet.  Akademien opererer med formuleringen «tidligst» andre torsdag i oktober, for å gi slingringsmonn i tilfelle heftige diskusjoner. Det trenger de sjelden.

 

Delt med Fosse

Helt øverst troner fremdeles Haruki Murakami til fem ganger innsatsen. Der har han fått selskap av  kenyanske Ngũgĩ wa Thiong’o, slik at de to nå deler førsteplassen, med hviterussiske Svetlana Aleksievitsj rett bak.

For et par uker siden lå Peter Handke på en 23. plass hos bookmakeren Ladbrokes, og ga 50 ganger pengene – i likhet med eksempelvis Salman Rushdie og Bob Dylan. Nå har den omdiskuterte østerrikske dramatikeren avansert helt opp til en 6. plass, en plassering han deler med vår egen Jon Fosse. De to gir 13 ganger pengene.

 

Modiano og Kadare «hete» kandidater

«I siste liten»-bevegelser er ofte det mest interessante hos bookmakerne. I så måte er det kanskje enda mer verd å merke seg den franske romanforfatteren Patrick Modiano. For et par uker siden var han ikke engang inne blant bookmaker-firmaets 30 spillbare kandidater. Nå ligger han på delt fjerdeplass med Adonis, til 11 ganger pengene.

 

1004015-Patrick_Modiano kadare bigger

Hete navn: Modiano (venstre) og Kadare. (Foto: Larousse)

 

Inn «fra intet» kommer også den albanske romanforfatteren og lyrikeren Ismail Kadare. Han var heller ikke blant de 30, men ligger nå 9. plass til 15 ganger innsatsen.

 

Geografien påvirker sjansene?

Geografi spiller inn når mottageren skal utpekes. Nord-Amerika har aldri fått prisen i to strake år, noe mange vil mene påvirker sjansene til eksempelvis Philip Roth og Joyce Carol Oates. At svenske Tomas Tranströmer vant for bare to år siden, kan redusere Jon Fosses sjanser i år.

For favoritt-duoen Murakami og wa Thiong’o er det ingen slike innvendinger: Vi må eksakt 20 år tilbake for å finne siste japanske mottaker: Kenzaburo Oe. På det afrikanske kontinent er sørafrikanerne Nadine Gordimer (1991) og J.M. Coetzee (2003) de ferskeste innslagene.

 

Her er de største favorittene akkurat nå (Ladbrokes):

Haruki Murakami 5/1

Ngũgĩ wa Thiong’o 5/1

Svetlana Aleksievitsj 8/1

Patrick Modiano 11/1

Adonis 11/1

Peter Handke 13/1

Jon Fosse 13/1

Philip Roth 13/1

Assia Djebar 15/1

Peter Nadas 15/1

Ismail Kadare 15/1

Joyce Carol Oates 17/1