– Han er nesten FOR god til å skrive

FRAMSNAKKING: Hvilke bøker ønsker Aslak Nore å løfte frem?

Vår sedvanlige førjulstradisjon, Framsnakker-spalten, ruller videre. BOK365 utfordrer hver dag noen til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

Politisk kammerdrama

Dagens framsnakker er forlagsredaktør i Kagge, og forfatter med Riverton-pris i beltet, Aslak Nore. Fra egen forlagshylle velger han en bok om et svært dagsaktuelt tema:

– Jeg synes Giganten av Aage Borchgrevink er en sånn bok. Joda, glitrende anmeldelser har Statoil/Equinor-sagaen fått, men Aages bok har et spenn og en ambisjon som er sjelden i norsk sakprosa og litteratur overhodet. På en uhyre elegant måte kombinerer han politisk kammerdrama og populærvitenskapelige utlegninger om norsk oljevirksomhet. Spennende er den også. Om «julegave til onkel» har en definisjon, er det Giganten.

Klokskap og kunnskap 

Vi nærmer oss julaften, og åpner opp for en dobbel, særlig etter som det gjelder andre forlags bøker:

– Jeg har sittet syltet ned i min egen romanskriving i det siste, og lest mindre ny litteratur enn jeg skulle ønske. Men på ønskelisten står Shazia Majids Ut av skyggene (Aschehoug) og Axel (Cappelen Damm) av Torgrim Eggen. Shazia har jeg fulgt som journalist og debattant i et tiår, og alltid latt meg imponere av klokskapen og kunnskapen hennes. Og Torgrim er en fantastisk forfatter. Han er nesten for god til å skrive. Men det problemet kan jeg leve med som leser.