Gyldendalprisen til Christiansen

Enda en litterær pris til Rune Christiansen. Denne gangen får han for hele forfatterskapet.

Rune Christiansen mottok i formiddag Gyldendalprisen for 2014. Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 400.000 kroner som deles ut årlig til et særlig betydelig forfatterskap, uavhengig av forlagstilknytning.

 

Rune Christiansen (f. 1963) debuterte med diktsamlingen  Hvor toget forlater havet i 1986. Han har utgitt ti diktsamlinger og åtte romaner. I 2014 fikk han Brageprisen for romanen Ensomheten i Lydia Ernemans liv.

 

Finner stoff i skyggene

Litteraturkritiker Tom Egil Hverven talte til forfatteren under utdelingen av prisen i formiddag. Her er et lite utdrag fra talen:

«Forfatterskapet peker på noe umistelig, viktig, noe som øker selve iakttakelsesevnen: «Den flytende tiden» blander minner, både fra forfatterens egen oppvekst og fra felleskulturelle referanser: filmer han har sett, bøker han har lest – alt skaper forbindelser på tvers av tid, hinsides det som altfor enkelt og snevert kalles «samtid» … Forfatteren sier han leter fram sitt eget stoff i skyggene, der ikke alle andre leter. Også derfor kan vi si at han er gjenstridig når gjelder aktualitet. Kvaliteten i tekstene vi snakker om, ligger, som jeg har forsøkt å vise, i en slags usamtidighet. Men nettopp slik kopler verket leserne til en mer varig form for tid, den vi deler med alt liv. Mer relevant kan litteratur knapt bli, her og nå. Ensomheten i Lydia Ernemans liv har allerede fått Brageprisen»

 

Gyldendalprisen ble delt ut første gang i 1997. Tidligere prisvinnere er blant andre Dag Solstad, Karl Ove Knausgård, Jon Fosse, Lars Amund Vaage og Tomas Espedal.

 

Prisdryss

Rune Christiansen har også tidligere mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap.

Han ble tildelt Oktoberprisen i 1994, Halldis Moren Vesaas-prisen i 1996, Språklig samlings litteraturpris i 1998, og Dobloug-prisen i 2003. For romanen Fraværet av musikk mottok han Osloprisen for beste roman utgitt i 2007, og for Krysantemum mottok han Riksmålsforbundets litteraturpris i 2009.

Rune Christiansen ble en sentral og innflytelsesrik poet allerede med sin første bok Hvor toget forlater havet i 1986. Hans foreløpig siste diktsamling, Jeg har tenkt meg til de elysiske sletter, utkom i 2011. Samtidig har han utviklet et stadig mer markant og særegent prosaforfatterskap, senest med de kritikerroste romanene Intimiteten (2003), Fraværet av musikk (2007), Krysantemum (2009) og Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014).

 

(Forfatterfoto: Forlaget Oktober)