Gutten på stranden i bokform

Alan Kurdi het gutten på bildet som sjokkerte en hel verden. Nå kan du lese hans historie.

Alan Kurdi har blitt et symbol på flukt og utenforskap, men hvem var den lille gutten på bildet? Quintano forlag er aktuelle med boka Gutten på stranden, skrevet av tanten Tima Kurdi og oversatt av Ragnhild Aasland Sekne. Boka er basert på fortellinger fra faren som var med i båten, og presenterer en helhetlig historie om en familie på flukt.

– Bildet av Alan Kurdi er ikonisk og endret en kort stund Europas og ikke minst Canadas asylpolitikk, sier eier og forlegger av Quintano forlag, Kristina Quintano.

Medieskapt narrativ

Likevel er det mye allmenheten ikke fikk vite, både om konteksten rundt selve bildet og hvem Alan Kurdi var. Gutten på stranden handler om den to år gamle Alan Kurdi, som mistet livet i Bodrum i 2015.

– Jeg er opptatt av å få ryddet opp i narrativet media har skapt av Alan Kurdi, sier Quintano og forteller blant annet at Alan var to år, og ikke tre, som ofte skrives i mediene. Han var heller ikke alene på stranda da han ble funnet død i Bodrum. Ved siden av han lå broren hans Ghalib på fire år, og bortenfor der igjen lå moren deres.

– Når folk leter etter informasjon om flyktningkrisen vil jeg at de ikke bare skal finne korte artikler, eller bilder, men sammenhengende historier av ekte mennesker. Det finnes en tid før og etter tragedien, sier hun.

Boksalg og bistand

Quintano er et ideelt forlag, som jobber for økt rettferdighet og menneskeverd. Alle inntektene deres går til mennesker på flukt, eller mennesker som på et eller annet vis står utenfor fellesskapet.

ØNSKER Å GJØRE EN FORSKJELL: Kristina Quintano.

– Jeg ønsker å gi ut bøker som kan gjøre en forskjell. I mine øyne er flukt det mest presserende temaet i vår tid, sammen med klimakrisen, og det er nesten borte fra den offentlige arenaen, sier Quintano, som arrangerer Oslos første fluktfestival på FN-dagen 24. oktober. Dit kommer blant annet Carsten Jensen og Simon Stranger.

– Vi trenger å snakke mer om hvorfor mennesker flykter i utgangspunktet og hva som møter dem dit de kommer, sier Quintano.

Fortsatt på flukt

Inntektene fra Gutten på stranden går direkte til The Kurdi Foundation, som hjelper barn i krig. Boka er tidligere gitt ut på Simon & Schuster i Storbritannia, og er allerede oversatt til tysk, italiensk og arabisk. De gjenlevende i Alan Kurdis familie sitter fortsatt fast i Tyrkia, og har foreløpig ikke fått oppholdstillatelse noe sted.

– Det er jo en kontrast. Bildet av Alan Kurdi ble et verdenssymbol, men familien hans er fortsatt på flukt, sier Quintano.

Quintano forlag er denne høsten også aktuelle med boka Ensomhetens brønn av Radclyffe Hall fra 1924, som skildrer forbudt homofili, samt Quintanos egen bok Budbringeren fra Helvete, som er basert på bloggen hennes med samme navn.