Gunhild Stordalen med ny bok i januar

Gunhild Stordalen (Foto: Wikimedia Commons)

EAT-grunnleggeren gir ut "Min medisin. Fem pilarer til bedre helse og et godt liv" på J.M. Stenersens forlag i januar.

I boka forteller Gunhild Stordalen om de fem pilarene som holder henne oppe i hverdagen, og som har hjulpet henne å komme seg etter en livstruende sykdom: søvn, mat, meditasjon, nærhet og trening.

– Alt det jeg har lært gjennom min reise og de erfaringene jeg har gjort på godt og vondt har resultert i denne boka. Jeg håper den vil gi leserne mer innsikt i hvordan kroppen og psyken henger sammen, og hvordan mat, trening, søvn, meditasjon og nærhet påvirker livet og helsa. Prinsippene for bedre helse og et godt liv er de samme enten du har store eller små plager, sier Gunhild Stordalen.

Helhetlig fokus

Legen og EAT-grunnleggeren ble i 2014 diagnostisert med den sjeldne bindevevssykdommen systemisk sklerodermi og har vært gjennom flere tøffe behandlinger. I Min medisin forteller hun om veien til sin nye helseforståelse. Nå, seks år etter hennes siste beinmargstransplantasjon, sier hun at hun føler seg bedre enn noensinne.

– Jeg har alltid vært opptatt av å leve sunt, men i mange år har jeg misforstått hva god helse handler om. Men etter 2019, da jeg for alvor begynte å ta hensyn til de fem pilarene, har formen vært stabilt god og livskvaliteten har gått opp flere hakk. Den mest kraftfulle medisinen som finnes, er å gi kroppen best mulige forutsetninger for å holde seg frisk og fikse seg selv, sier Stordalen.

Forebyggende helse

I boken retter hun også kritikk til helsearbeidet i den vestlige verden, som hun mener nesten utelukkende fokuserer på å diagnostisere og behandle sykdom.

– Norsk helsevesen opererer som et sykevesen, der nesten alt fokus er på å behandle sykdom og reparere når skade oppstår. Vi trenger mer fokus på forebygging i helsevesenet og se helse i et større samfunnsperspektiv, samt sammenhengene mellom menneskers og planetens helse, mener Stordalen.

Boka er skrevet i samarbeid med Kjersti Kvam. Alle Stordalens inntekter går uavkortet til EAT, melder forlaget.