Gullvinden fra utlandet

John Irving og Henning Mankell er to av de store utenlandske forfatternavnene som skal friste norske boklesere de neste månedene. Her er vårens oversatte romantitler.

John Irving er aktuell med Mysterieavenyen (Gyldendal) som har en handling som strekker seg over et halvt århundre og på tvers av flere kontinenter. Boken er Irvings fjortende roman, og den kommer på norsk i januar.

Den svenske forfatteren Henning Mankell døde av kreft i starten av oktober. I april kommer hans aller siste utgivelse på norsk: Svenske gummistøvler (Gyldendal) er en frittstående oppfølger til boken Italienske sko, og tar for seg temaer som kjærlighet, svik og alderdom.

 

SL_logo_bok_sort

 

Suksess for Samlaget

Det italienske pseudonymet Elena Ferrante har oppnådd et opplag på 80.000 eksemplarer på sine bøker i Norge. I mars kommer den tredje boken i hennes serie Napoli-kvartetten: Dei som flyktar og dei som blir (Samlaget) handler om to kvinners liv i Italia på 1970-tallet.

– Responsen på Ferrantes bøker blant bokhandlere, lesere og litteraturkritikere har vært formidabel, og vi i Samlaget gleder oss stort over suksessen vi opplever med Napoli-kvartetten. Det italienske forlaget har sagt at Norge er det landet boken har nådd toppen av bestselgerlisten og en så stor lesergruppe raskest. Siste boken i serien kommer på norsk høsten 2016, forteller Karin Helgøy, informasjonssjef i Samlaget.

 

Kritikerroste debutanter

13. juli 1977 rammet et strømbrudd New York. Denne hendelsen danner utgangspunktet for Garth Risk Hallbergs roman En by i brann (Cappelen Damm). Amerikanske Hallberg er debutant, og boken har fått svært gode anmeldelser i USA hvor den sammenliknes med Donna Tartts Stilitsen. Prisbelønte Fordi overlevelse ikke er nok av kanadiske Emily St John Mandel har blitt et internasjonalt fenomen og er hyllet av kritikerne. Den kommer i februar.

Nytt fra Oksanen og Murakami

Der fire veier møtes av finske Tommi Kinnunen er en slektshistorie som har solgt 50.000 eksemplarer bare i Finland. Den har vært nominert til og vunnet flere priser, og er hittil solgt for utgivelse i 14 land. I slutten av januar utkommer den på norsk. Sofi Oksanen har skrevet Norma (Okotber), og fra Haruki Murakami kommer novellesamlingen Menn uten kvinner (Pax). Carsten Jensens Den første sten (Forlaget Press) kommer i februar, og handler om krigen i Afghanistan. Den amerikanske lyrikeren Rebecca Dinerstein ble inspirert av Norge under et skriveopphold i Lofoten, og hun har senere skrevet romanen Sol hele natta (Aschehoug), hvor handlingen foregår både i New York og i Lofoten. Marguerite Duras er aktuell med Stedene (Oktober).

 

Stormens-søster-omslagetOversatt Norgeshistorie

Den andre boken i Lucinda Rileys frittstående serie De syv søstre, Stormens søster (Cappelen Damm), kommer på norsk tidlig i januar og denne gangen er store deler av handlingen lagt til Norge på 1870-tallet. Katherine Webb kommer med Den engelske piken (Gyldendal) i mai, og her er handlingen lagt til midtøsten på 1950-tallet. Torstein Thomsens Frøken Narvik (Juritzen) er en slektsroman fra Norge og Danmark. Black Rabbitt Hall (Gyldendal) av Eve Chase er i skrivende stund solgt til 13 land, og romanen handler om hemmeligheter fra fortiden på et stort gods i Cornwall.

 

Krig og tango

Paula McLains Under solen (Pantagruel) forteller historien om den kvinnelige flygeren Beryl Markham, som blant annet viklet seg inn i et trekantdrama med jegeren Denys Finch Hatton og Karen Blixen. Carolina de Robertis ble kjent for norske lesere med romanen Det usynlige fjellet. Nå er hun klar med en ny historisk roman med tittelen Kjærlighetens tango (Vigmostad & Bjørke)  Isabel Allende er aktuell med Den japanske elskeren (Gyldendal), som blant annet har handling fra 2. verdenskrig.

Bestselgere til Norge

Millie Birds bok om døde ting (Vigmostad & Bjørke) av australske Brooke David handler om sju år gamle Millie som legger ut på en ferd gjennom det vestlige Australia sammen med to eldre mennesker. Boken er så langt solgt til 27 land. Kent Harufs Våre sjeler om natten (Pantagruel) handler om en kvinnelig enke og en enkemann. I februar kommer Patti Smiths memoarer M Train (Samlaget), og Nick Hornby er Norgesaktuell med Funny Girl (Aschehoug) i januar. Colm Toíbín kommer på Norgesbesøk i februar da hans Marias testamente (Forlaget Press) foreligger i norsk oversettelse.

Joel Dicker har skrevet ny roman. FOTO: PAX FORLAG
Joel Dicker har skrevet ny roman. FOTO: PAX FORLAG

Podcast-kjendiser

Det kommer ny roman fra Ali Smith, Begge deler (Oktober), og fra svenske Jonas Hassen Khemiri: Alt jeg ikke husker (Gyldendal). Liane Moriarty er aktuell med Den siste festen (Pantagruel). Hanna Widell og Amanda Schulman ble kjendiser i Sverige med podcasten Fredagspodden. To søstre. Forsoningen (Cappelen Damm) er den første boken i deres romantrilogi. Joël Dicker går i dybden på noen av personene vi ble kjent med i Sannheten om Harry Quebec-saken. Boken om Baltmore-familien (Pax) gikk rett inn på de franske bestselgerlistene da den ble lansert i oktober.
Laurent Gounelles første roman, Mannen som ville bli lykkelig (Aschehoug), har solgt 1 million eksemplarer i Frankrike og er utgitt i 30 land.

Store forfattere

Hélène Grémillons Mysteriet Lisandra P (Aschehoug) er basert på en sann historie. Daniel Alarcon politiske roman Vi går i ring om natten (Cappelen Damm) er klar for norsk utgivelse. Arto Paasilinna er aktuell med Verdens beste bygd (Aschehoug). Håkan Nessers Elleve dager i Berlin (Gyldendal) er en oppfølger til Himmel over London, og fra Roberto Bolano får vi En stjerne i det fjerne (Cappelen Damm). Orhan Pamuk er aktuell med En merkelig følelse (Gyldendal). Den femte boken i Jeffrey Archers serie Cliftonkrøniken, Mektigere enn sverdet (Vigmostad & Bjørke), utkommer i januar. Kazuo Ishiguro har skrevet fantasyromanen En kjempe begravd (Cappelen Damm). Vendetta utgir George R.R. Martins Ridderen av de syv riker.

 

Sylvia Day er aktuell med ny bok i Crossfire-serien. FOTO: IAN SPANIER PHOTOGRAPHY
Sylvia Day er aktuell med ny bok i Crossfire-serien. FOTO: IAN SPANIER PHOTOGRAPHY

Underholdning i fleng

Front forlag utgir det femte bindet i Imperium-serien til Sam Barone, og den sjuende boken i serien til Simon Scarrow: Ørnen i sanden. Fra Conn Iggulden kommer Solhund (Gyldendal). Pekå Englunds Født på en søndag (Silke) beskrives som en tragikomisk og varm fortelling. Bernhard Cornwells Den tomme tronen (Bazar) kommer i mars. I høst lå Santa Montefiore på bestselgerlistene med Birøkterens datter (Bastion), og i mars kommer Villa Magdalena (Bastion). Bastion introduserer også Erica James med Alt i et øyeblikk. Susan Meissner er aktuell med Håp i høstfarger (Tigerforlaget), og det kommer ny utgivelse fra Sarita Mandanna: Håpets vei (Juritzen). Agnes Ledig er aktuell med Ta følge med ham (Gyldendal), og fra Sarah Jio kommer Fioler i mars (Cappelen Damm). Sylvia Days femte bok i Crossfire-serien, I ett med deg (Bastion), kommer på norsk i mars. I slutten av mai utgir Juritzen forlag novellesamlingen Sommerperler, hvor leserne kan finne tekster fra forfattere som Camilla Collett, Amalie Skram, Amy Tan og Reyna Granda.

(NB: Denne oversikten er ikke uttømmende og kan inneholde feil. Utgivelsesdatoene kan også bli endret og/eller flyttet.)

(Hovedfoto: Jane Sobel)