De mørke ytterpunktene

Luke 12: Hun skriver rått og kompromissløst om en kunstner med mange sider.

Sunniva Lye Axelsen har studert fransk og arabisk, og har blant annet bodd og arbeidet i Midtøsten i flere år. Hun debuterte med den kritikerroste romanen Følge meg alle mine dager i 2011.  Det har blitt flere noveller og romaner siden den tid, og  Axelsen er kjent for å skrive rått og mørkt. Denne høsten er hun aktuell med sin fjerde roman: Sanger fra Merkur.

Sanger fra Merkur  handler om den stormannsgale og forstyrrede kunstneren Agnes som drømmer om helt vanlig kjærlighet, men som trekkes mot ytterpunktene. I likhet med Axelsens tidligere utgivelser blir også denne romanen beskrevet som mørk og brutal.

9788202491819


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Jeg leser ofte bøker på nytt etter noen år. I det siste har jeg lest en del av Janet Frame fra New Zealand. Hun døde i 2004; jeg leste henne første gang da jeg var 15 år gammel. Frame er en modig forfatter. Jeg har dyp respekt for hennes evne til å utlevere seg selv. Hun er på en måte lyriker og bøddel i samme språkdrakt. Jeg har mye igjen å lese av henne, men er glad i novellene hennes, samt selvbiografien To the Is-Land (1982), An Angel at My Table (1984) og The Envoy From Mirror City (1984).


Hva har du planer om å lese i julen?

Jeg er for tiden på en lengre reise og skal innom flere land de neste par månedene. Om få dager skal vi til Japan, hvor vi skal feire jul, og ikke minst tilbringe tid i bokhandler. Jeg aner ikke hva jeg kommer til å ende opp med, men jeg ser frem til å finne det ut.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Det har vært lite lesing og mye skriving det siste året, men jeg har hatt glede av å lese Uten personlig ansvar av Lena Andersson), Jeg skriver språket av Terje Dragseth og The Story of a New Name av Elena Ferrante.


(Hovedfoto: Ida K. Holth)