Griper etter revolveren

Årets Riverton-nominerte: Sidsel Dalen (bildet), Roar Sørensen, Jo Nesbø, Gard Sveen og Nicolaj Frobenius kjemper om den gylne revolveren.

– Boken min begynte med et drap, men var ikke tenkt som en krim. Det ble den først i samtalen med forlaget, da vi skulle forsøke å sjangerbestemme den og videreutvikle den, kunne Sidsel Dalen berette på Krimfestivalen. Hennes 21 dager er en av årets fem nominerte til Rivertonprisen.

 

Her er de fem nominerte, i den rekkefølge de ble (tilfeldig) presentert:

Roar Sørensen: Smertens Aveny (Commentum)

Gard Sveen: Den siste pilegrimen (Vigmostad & Bjørke)

Jo Nesbø: Politi (Aschehoug)

Sidsel Dalen: 21 dager (Aschehoug)

Nicolaj Frobenius: Mørke grener (Gyldendal)

 

Rivertonprisen – «Den gyldne revolver» – deles ut hvert år av Rivertonklubben, og skal gå til forfatteren av årets beste norske kriminallitterære arbeid enten det gjelder en roman, novellesamling, skuespill, originalmanus for spillefilm, fjernsynsdrama, eller radioteater.

 

Geografisk slagside

– Vi hadde 44 titler til vurdering, fra 14 forlag, kunne Riverton-leder Hans H. Skei fortelle. Det var en nedgang fra de 51 året før. Skei mente man ikke skulle legge for mye i det, men ville gjerne dvele litt ved geografien:

– Det blir mye krim fra Oslo og sørover langs begge sider av Oslofjorden. Det var ingen krimbøker fra Nord-Norge i 2013 – vi vet at vi har det i år – og Trondheim er ikke hva det en gang var., for å si det slik

Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforeningen og De norske Bokklubbene. Prisen og klubben er oppkalt etter forfatteren Stein Riverton, som var Sven Elvestads psevdonym som krimforfatter.

Nils Nordberg skriver om Rivertonklubbens historie at klubben startet som en idé hos Bjørn Carling, som ble fulgt opp av Sigurd B. Hennum. Disse to etablerte klubben våren 1972 sammen med Gerd Nyqvist, Tor Edvin Dahl og Nordberg.

 

 

(Foto: Aschehoug)