Har du gode Gullbok-kandidater?

Ferdigsnakka sikret seg en av fjorårets Gullbok-priser. Nå er det tid for å melde inn årets kandidater!

Hvem er Årets redaktør, hvem står bak Årets utgivelse, hvem er Årets nytenker og hva er Årets markeds- og formidlingstiltak?

Konseptet Ferdigsnakka, Aschehoug-redaktør Asbjørn Øverås, bokhandelen ARK OSL Avgang og Litteraturhusets barnerom ble hedret med de fire prisene i fjor. Eva Stenlund Thorsen og Terje Thorsen, ildsjelene bak bokhandelen Tronsmo i Oslo, ble tildelt Gullegget, som på mange måter er Gullbokens hederspris.

 

OEveraas-Asbjoern_employee_full

FJORÅRSVINNER: Asbjørn Øverås

 

Ønsker flere forslag

Nå er det på’n igjen. Juryen vil gjerne ha dine gode forslag så raskt som mulig – og senest 10. mai.

– Vi vil gjerne ha så mange nominasjoner som vi kan få. Dette er en super mulighet til å få fram alt det spennende som skjer i bransjen vår, oppfordrer «Gullboken-sjef» Siri Ekestad Bauge i Forleggerforeningen. –Det er like lett å nominere som tidligere år, en kan fylle ut et enkelt skjema på nettsidene våre. Vi går ikke ut med hvem som nominerer, så det er fritt fram for å nominere ene prosjekter å kollegaer.

 

De komplette kriteriene ser du nederst i saken. Nominasjonsskjema finner du her.

 

tronsmo

FJORÅRSVINNER: Tronsmo.

 

Vil stimulere til nyskaping

En ny kategori ser dagens lys under årets utdeling: Årets bokhandel forsvinner ut, inn kommer Årets nyskaper:

– Dette er gjort som et forsøk på å få fram og hedre personer som tenker nytt og har gjort en innsats for å få fram spennende og nye ideer – dette kan være både bokhandlere, forleggere og andre i bokbransjen. Med andre ord er det et forsøk på en litt bredere kategori, hvor flere kan bli nominert. Denne kategorien er i tillegg tidsuavhengig, så det trenger ikke nødvendigvis å være noen som har kommet med noe nytt det siste året, men som kanskje har gjort en innsats over tid eller for en stund tilbake, sier Siri Eikestad Bauge. – Målet med Gullboken er å sette søkelys på alt det spennende som skjer i bransjen og alle de flinke folkene som jobber med bøker hver dag, og dermed stimulere til engasjement og nyskaping. Det føler jeg at vi er godt på vei med.

 

Årets utdeling finner sted under Bokdagen torsdag 2. juni.

 

 

Det er fastsatt følgende juryeringskriterier for Gullboken 2016:

 

Generelt

Gullbokens formål er å vise frem det beste av bokbransjens utgivelser, prosjekter og flinke mennesker. Prisene deles ut til en eller flere personer eller bedrifter som gjennom prosjekter eller konsepter har tilført bransjen noe nytt og spennende, og dermed inspirert andre. Målet er å bidra til økt bevissthet og engasjement, og inspirere til nytenking og utvikling i bransjen.

 

Årets utgivelse

Prisen tildeles den eller de som står bak en kreativ, original, overraskende og/eller gøyal utgivelse som har tilført leserne noe nytt, i form av format, innhold eller vinkling. Det vil bli lagt vekt på gode ideer og spennende resultater, kort sagt godt tenkt – godt fortalt.

 

Årets markeds- eller formidlingstiltak

Prisen tildeles en kampanje, formidlingstiltak eller annen form for publikumsrettet tiltak, som kan være lokalt, regionalt eller nasjonalt. Tiltaket bør ha bidratt til å spre og å øke entusiasmen og interessen rundt boka, uavhengig av plattform.

 

Årets redaktør

Prisen tildeles en redaktør som i sitt arbeid har bidratt til spennende utgivelser og/eller til økt interesse og oppmerksomhet gjennom formidlingen av disse.

 

Årets nytenker

Prisen tildeles en person som i sitt arbeid har stimulert til nyskapning og innovsjon, og har skapt et velfungerende og varig prosjekt som har ført til økt interesse og oppmerksomhet rundt boken.

 

I tillegg deler juryen ut Gullegget

Gullegget tildeles en person, gruppe, bedrift, konsept, prosjekter eller andre juryen anser som verdige og aktuelle vinnere av prisen. Gullegget hedrer noe eller noen som har bidratt særskilt til nyskapning og innovasjon innad i bransjen, og juryen vurderer selv om det er aktuelle kandidater fra år til år.