Ti engelske høydepunkter

Elizabeth Strout er en av forfatterne som har kommet med bok denne våren. Foto: Leonard Cendamo

Den engelskspråklige bokvåren og sommeren byr på flere store navn og spennende titler. Her er er en liste over noen av dem.

Under har vi samlet ti bøker og forfattere det er verdt å merke seg på det engelskspråklige litteraturmarkedet:

  1. Elizabeth Strout: My Name is Lucy Barton

25893709
I fjor høst kom Strouts Pulitzer-prisvinnende roman Olive Kittridge ut på norsk. Strouts femte roman handler om en kvinne som ligger i en sykehusseng på 1980-tallet og tenker gjennom livet sitt.

2. Yann Martel: The High Mountains of Portugal

25489094
Historien om Pi ble en internasjonal bestselger. I sin nyeste roman blander Yann Martel realisme med en skikkelig spøkelseshistorie.

3. Cynthia D’Aprix Sweeney: The Nest

25781157
Dette er en av de mest omtalte debutromanene på engelsk i 2016, og den ble trykket i et førsteopplag på 150 000 eksemplarer. The Nest handler om fire søsken og valgene de må ta etter at en av dem setter deres felles arv på spill.

4. Anna North: The Life and Death of Sophie Stark

23281949
Dette er Norths andre roman, og handlingen konsentrerer seg rundt filmskaperen Sophie Stark. Stark bruker historier fra menneskene hun har rundt seg når hun skaper filmer, men det skal få flere konsekvenser når karrieren hennes tar av. Boken sammenliknes blant annet med Nattfilm av Marisha Pessl, og kommer også på norsk til høsten.

5. Curtis Sittenfeld: Eligible

25852870
Sittenfelds nyeste roman er en moderne gjenfortelling av Jane Austens Stolthet og fordom og handler om Liz  som er en magasinjournalist som bor i New York City.

6. Emma Cline: The Girls

26210512Det var budrunder blant amerikanske forlag som var ivrige etter å sikre seg rettighetene til denne romanen, som er basert på Manson-drapene. Det er slutten på 1960-tallet og Evie Boyd blir kjent med en gruppe jenter i parken. De bidrar til at hun treffer en svært karismatisk kultleder. Boken kommer også på norsk hos Cappelen Damm.

7. Annie Proulx: Barskins

25111119
Forfatteren av historier som Brokeback Mountain og The Shipping News har brukt 10 år på å skrive denne boken som starter på 1600-tallet med to skogsarbeidere i Frankrike, og beveger seg gjennom generasjoner.

8. Garth Greenwell: What Belongs to You

22929602
En amerikansk lærer innleder en relasjon til en mannlig prostituert, noe som får ham til å konfrontere sin tidligere fortid hvor det å være homofil ikke var akseptabelt. Boken har fått fantastiske tilbakemeldinger, blitt kalt en «moderne amerikansk klassiker» og i The New Yorker har Greenwell blitt sammeliknet med Virginia Woolf og W.G. Sebald.

9. Alexander Chee: The Queen of the Night

17608917._SY540_
Handlingen i denne romanen finner sted på den franske operaen i 1882, og vi følger Lilliet Berne som er en fremadstormende sopran. Når Berne endelig får sitt livs rolle må hun også konfrontere sin fortid.

10. Jessie Burton: The Muse

27213208Forfatteren bak Miniatyrmakeren er tilbake med en ny historisk roman med handling fra 1967 og 1936. En karibisk immigrant tar seg jobb på et kunstgalleri i London og her oppdager hun maleriet til en mystisk kunstner hvis død har forbløffet kunstverdenen i årtier.

 

(Hovedfoto: Leonard Cendamo)