God morgen, Brønnøysund!

Takk og lov for at Kine hos Brønnøysund Libris er fotballinteressert. Ellers hadde hun aldri kommet frem til at «fotballboka» var en Nesbø-krim.

I byen de aller fleste av oss forbinder med et landsdekkende register, lever bokgleden i beste velgående. Denne nordlandsbyen, som markedsfører seg som «Kystbyen midt i Norge», har vært hjemstedet til Brønnøysund Libris siden 1919. Da ble det inngått en avtale om leie av et lokale i Storgata i Brønnøysund by. Det skulle romme redaksjon og trykkeri for Brønnøysunds Avis, samt en bokhandel. 

Bokhandelen åpnet sensommeren 1920, da under navnet Brønnøysund Bok- og Papirhandel, og har siden den gang vært i drift flere steder i Storgata. Men siden 1947 har butikken holdt hus i Storgata 32. Dette er altså en butikk som har dype røtter i lokalmiljøet, og de ansatte ønsker alle kunder velkomne med åpne armer. Noe av de morsomste de vet er å måtte «vri sine små grå», som Poirot ville sagt. Og takk gud for denne gleden og for at de er fotballinteresserte. Hvordan skulle de ellers funnet frem til at «fotballboka» en kunde skulle ha i realiteten var en av Jo Nesbøs krimbøker?

 

 

Navn:  Kine Laumann

Jobber hos: Brønnøysund Libris, jobbet der siden jeg var 12 år (til og fra), altså i 32 år.

 

Brønnøysund Libris

 

Er det en god morgen?

Ja, det er vår på Sør-Helgeland.

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Jeg er pilegrim av Terry Hayes. En pageturner i særklasse!

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

Robert Galbraiths bøker om Cormoran Strike. Jeg ble sittende i bilen for å høre ferdig lydboka.

Piken på toget av Paula Hawkins. Lavmælt psykologisk thriller.

Boka om Baltimorefamilien av Joël Dicker. Dette er den neste boka jeg skal lese. Har lenge gledet meg til ny bok fra Dicker.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

«Jeg har hørt på radioen om….»

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Den hemmelige historien av Donna Tartt. Den gjorde sånn inntrykk på meg fordi du dras inn historien og «deltar» og godtar det fæle hovedpersonene gjør. Det var en uggen følelse, rett og slett!

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

En kunde i Sandvika som skulle ha «den fotballboka». Etter å ha vridd de små grå, kom vi frem til at det måtte være en krim av Jo Nesbø som på den tiden sang klubbsangen til Molde Fotballklubb. Takk og lov for at jeg er fotballinteressert.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

«Susie the bear» fra Hotel New Hampshire. John Irving og «Susie the bear» er et langt, langt kjærlighetsforhold. Susie er krenket på verst tenkelige måte, hennes overlevelsesdrift og tilnærming til livet er sår og fin.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

John Irving. Irvings burleske absurde persongalleri engasjerer og forbløffer ennå i dag etter 30 år. Jeg skal arrangere bokbad med foreningen Halvsøstrene på 12. året, og hovedmålet er besøk av Irving.