God morgen, Bergen!

Elise Solvåg hos Norli Galleriet vil gjerne slå et slag for den engelskspråklige litteraturen.

Galleriet i Bergen er den mest sentrale handleplassen i Bergen sentrum. Det er her, sammen med rundt 70 andre butikker, vi finner Norli Galleriet. Men til tross for den fine butikken deres, er frasen de ansatte oftest har ytret denne sommeren; «Då må du til Norli Strandgaten». Dette mye grunnet byens enorme tilførsel av turister, som alle skal ha reisebøker Norli Galleriet ikke har. Men heldigvis har turistene også lyst til å lese norske forfattere på engelsk – så det har de fylt hele tre hyller med.

 

Navn: Elise Cathrin Dalsbotten Solvåg (21)

Jobber hos: Norli Galleriet i Bergen. Begynte her så seint som i januar i år, og tok nylig over ansvaret for engelsk skjønnlitteratur.

Er det en god morgen?

Alle morgener er gode samanlikna med den eg hadde på onsdag; Då slo lynet ned og tok lyset, prisskannerane på veggane og internettet til den eine datamaskinen. Så eg skal absolutt ikkje klage på denne dagen så langt!

Hvilken er den siste boka du solgte?

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik. Leste den for tantebarna mine forrige søndag, og heile familien satt til slutt og flirte. Hysterisk morsomt, både for barn og voksne!

Tre egne favoritter akkurat nå:

Det er jo nesten heilt umogleg å velge bare TRE favoritter! Men eg har gått veldig inn for å lese engelskspråkleg litteratur i haust, så eg får slå et slag for det!

Homegoing av Yaa Gyasis. Ein absolutt draum av ei slektshistorie frå Ghana gjennom historia, og svarte si historie i Amerika.

The Power av Naomi Alderman. Ein knallsterk dystopi i tradisjonen til Margaret Atwoods’ «The Handmaid’s Tale», som rett og slett er vanvittig velskriven! Og litt skummel.

Mothering Sunday av Graham Swift. Det er ikkje ei stor historie, men den er fortalt med mange, mange små ord fulle av magi.

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

Stort sett noko som gjer at svaret blir «Då må du til Norli Strandgaten»! Det har blitt mange spørsmål om bøker vi ikkje har her hos oss lenger, spesielt reisebøker. Ellers er det jo ei absurd mengde med turistar no for tida, og dei fleste vil ha norske forfattarar på engelsk! Noko vi no har fylt tre hyller med.

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Fra barndommen er det nok Anne fra Bjørkely av Lucy M. Montgomery som har gjort størst inntrykk! Men per dags dato klarer eg heller ikkje å «shake off» Hanya Yanagiharas murstein, Et lite liv. Den er vel kanskje umogleg å gløyme?

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

Bortsett fra obskure titlar, var det vel kanskje ein eldre herremann som hadde en litt merkelig idé om bokhandlar. «Pakker du inn? Ja, og så kan du vel sende den i posten for meg òg, den skal til Nord-Norge?» Når eg forklarte at eg gjerne pakka boka, men dessverre ikkje hadde anledning til å postlegge pakka for kunder, blei han furt og skulle ikkje ha boka likevel.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Tante Sofie fra Kardemommeby, kanskje? Ho hadde nok rydda alle bokhyllene mine og vaska litt. Og så ville jo eg sett ut som den reine solstrålen ved sidan av henne!

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Hvis vi inkluderer avdøde forfattarar går eg for John Steinbeck, av den enkle grunn at han utan tvil er verdens beste forfatter. Men dersom personen skal vere i live, ville nok Margaret Atwood kome høgt på ønskelista.

 

Hovedfoto: Linn Heidi Stokkedal