–God fart i julesalget

Gyldendal-sjef John Tørres Thuv.

–Vi er fornøyde med julesalget, selv om den virkelig store bestselgeren mangler, sier ARK-sjef John Tørres Thuv.

–Det blir jul i år også, fastslår ARKs administrerende direktør John Tørres Thuv, når vi tar tempen på julesalget bare noen få dager før høytiden ringes inn. – Vi er godt fornøyde med salget så langt. Og vi har noen av våre aller viktigste handledager igjen. Husk at når vi entrer den siste uka før jul, skal mange bokhandlere fremdeles hente inn 10 prosent av årsomsetningen.

Konkrete tall ønsker han ikke å by på: – Nei, det kan jeg ikke. Men jeg kan si såpass som at vi gjør det bedre enn handelen og kjøpesentrene for øvrig, så vi gjør det bra i forhold til aktører i andre bransjer. Vi får god vekst i ARK i desember i forhold til i fjor, og veksten kommer både på nett og i butikkene.

 

Mangler den store eneren

–Den store forskjellen i år i forhold til flere av årene tidligere, er at den virkelig store bestselgeren mangler i julesalget. Slik var det også i fjor. Begge disse årene har de store salgsfenomenene dukket opp på sommeren og tidlig høst, med Fifty shades i fjor og Jo Nesbøs Politi i år, sier John Tørres Thuv.  – Utover høsten har salget blitt fordelt på flere titler i toppen og på mange vis er dette positivt.

Men det er ikke bare positivt, fremholder Ark-sjefen: – Disse enerne kan bidra til å trekke nye kunder til bokhandelen. Ser vi på bøker som Snåsamannen, Hel ved og Fifty shades, kan disse ha appell også til folk som ellers ikke leser bøker.

 

Uvær saboterer salget

Ser vi på handelen generelt, ser det ut til at de største pessimistene ikke vil få rett i sine spådommer om et labert julesalg. Hovedorganisasjonen Virke spår at årets julesalg vil komme ut i pluss, etter en noe variabel inngang til denne viktige salgssesongen. Blant annet har uvær påvirket handlelysten i flere landsdeler. I uke 50 sørget stormen Ivar for en omsetningsnedgang på 4,5 prosent i Trøndelag, mens den var ned 1,5 prosent i Nord-Norge. I resten av landet så man gode tall. Størst var oppgangen på Sørlandet: pluss 13 prosent, blant annet drevet av utvidelsen av Sørlandssenteret.

 

Kortene går varme

Andre gode temperaturmålere er kortbruk, og akkurat nå går kredittkortene våre varme. I følge Nettavisen 24 var kortbruken sist helg – den neste siste handlehelgen før jul – opp 8 prosent i forhold til samme helg i fjor.

Omsetningen i netthandelen fortsetter å øke. Norges største nettbutikk, Komplett.no, melder om en økning på hele 20 prosent i november og så langt i desember sammenlignet med samme periode i fjor.