Gjør ord av kritikken

Ellisiv Lindkvists nyeste roman handler om kunst og kjønn, og at norske forfattere er selvopptatte.

Forfatter: Ellisiv Lindkvist, 42

Aktuell med: Selvopptatt, roman (CappelenDamm)

En forfatter drar til et skrivested for forfattere i Visby, på Gotland. Skriveprosessen utfordres når hun involverer seg i et trekantdrama med en litauisk poet og en polsk krimforfatter.

9788202491505

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Selvopptatt er en roman med en tittel som i likhet med Alt jeg skriver er sant kan sparke i flere retninger. Den tar kritikerens ord til sitt. Kritikken mot norsk samtidslitteratur er ofte at norske forfattere er selvopptatte og bare skriver om seg selv (altså sant). Selvopptatt er en kunstnerroman og den handler om hva en roman skal være. Det handler også om kjønn. På en måte på godt og vondt, fordi det heteroseksuelle spillet og flørten kan være opphav til mye glede, samtidig som det nesten alltid ligger begrensinger i det for kvinner. Selv om man er kunstner.

 

Tre favoritter:

Siri Hustvedt: This Blazing World/Denne flammende verden (USA 2014)
Hustvedt har siden romandebuten med The blindfold/Med bind for øynene undersøkt identitet, ofte med et skråblikk på hvordan kjønnsidentiteten former oss. I Denne flammende verden tar hun det et hakk lenger når den eldre billedkunstneren Harriet Burden bruker unge mannlige kunstnere til å stille ut sin egen kunst for å få en mer objektiv anerkjennelse

Inger Christensen: Det, dikt (Danmark 1965)
Alfabet er nok den mest kjente diktsamlingen av Christensen og den er da også helt fantastisk, men Det som kom en god del år tidligere er minst like god. Det er helt strålende at den solgte 60 000 eksemplarer da den kom. Mange tror at (samtids)poesi er vanskeligere enn det er. For selv om dette er en intellektuell diktsamling som kan leses på mange nivåer er den også en tekst som kan leses rett fram som en skjønnhetsopplevelse. Det kan Alfabet også.

Carolina Ramqvist: Alltings början (Sverige 2012)
Ramqvist har skrevet en intelligent, morsom og gjenkjennelig roman om å vokse opp og komme inn i et mannsdominert medie- og musikkmiljø i Stockholm og likevel av og til bli løftet fram som ”den unge tjejen” alle vil ha. Samtidig viser hun hvordan seksualiteten kan forstyrre og nærmest forråde den ellers feministisk bevisste unge Saga som har en feministmamma og er oppdratt til å bli sterk og selvstendig.

 

sek_person_scid_21750
Uslipt diamant:

Kristina Leganger Iversen er en modig forfatter og en uredd stemme i offentligheten som ikke er redd for å tale gutteklubben midt i mot. Hun er akademisk skolert og klok. Hun har allerede gitt ut to gode bøker og det blir spennende å følge med på henne videre.


Sist leste bok:

Siri Hustvedt: Den skjelvende kvinnen eller historien om nervene mine (sakprosa/essays 2010)

Veldig godt å lese en bok av en så klarttenkende og belest forfatter som samtidig altså er syk på uforståelig vis og som forsøker å finne ut av det. Uforståelige (kvinne)sykdommer blir fort sett ned på og det er befriende å lese om en som forsøker å finne ut av dette ved hjelp av intellektet sitt.


9788202365073Hvordan jobber du?

Små skritt hver dag. Jeg er ikke skippertaktypen og jeg er ganske flink til å skrive selv om det rotete rundt meg, klesvask som må tas eller annet som må gjøres i huset. Hvis ikke hadde jeg nok ikke vært forfatter. Å reise bort innimellom blir mine skippertak. Selv med normale arbeidsdager får jeg gjort veldig mye mer borte enn hjemme. Slike reiser må jeg ha for å lande en roman.


Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Martha Quest fra Doris Lessings serie Children of Violence. Fordi hun har opplevd så mye, er en tenkende, politisk og interessant karakter.


Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Holder det å nevne noen med norske aner? Med The Blazing world/Denne flammende verden viste Siri Hustvedt at hun er en forfatter i verdensklasse.


Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?
….

Det er vel litt som en kolera-ecstasy alle tar for å orke å holde ut festen. Jeg ser ikke at jeg klarer å la være å gå inn og bruke det, og bruker ofte for lang tid der inne. Så jeg er vel blitt avhengig. Og som med mye god avhengighet får man noe igjen. Jeg misunner de få rene nyktre som står utenfor. Men som på fester da jeg var ung: er man ikke tilstede går man glipp av noe. Og det våger jeg ikke.


Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Vet ikke om jeg kjenner så mange nettsteder helt utenom det vanlige. Men reklamefrie nettsteder i alle fall å foretrekke og her er Deichmanske bibliotek et godt sted å være. https://www.deichman.no

Jeg savner biblioteksvar som var en nettjeneste der du fikk gode svar fra erfarne bibliotekarer på alle spørsmål om litteratur. Hadde du en diktlinje hjalp de deg å finne diktet. Det var et berikende nettsted, men ble lagt ned på grunn av innsparing.


På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

Mitt inntrykk er at begge disse mennene kan være vanskelige å snakke med så jeg tar heller en helaften med Vigdis Hjorth. Det tror jeg kan bli både morsomt og minneverdig.


(Hovedfoto: Anna Julia Granberg)