Gir brennmanet til Knausgård

Hav, følelsen av sykkeldekk som skjærer skeivt gjennom nygrusa vei, det første rykket idet toget setter seg i bevegelse og sparket fra en ettermiddagsdrink. Da er det sommer for Sverre Gunnar Haga.

DAGENS SOMMERGJEST: Sverre Gunnar Haga, informasjonssjef i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF).

Hvor tilbringer du ferien?
– Nevlunghavn og Averøy. Litt Oslo. Og litt Galdhøpiggen.

Ferie med eller ferie fra bøker?
– Aldri ferie fra bøker. Det skulle tatt seg ut.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Tre høydare: En klassiker, Madame Bovary. Bjørn Arild Ersland og Per Dybvigs Hvor gammel blir en tiger? Sakprosa for barn og unge er det litt for lite av der ute, men denne er en skatt. Hele familien leste. I feriebunken ligger Kjetil Bjørnstads Sekstitallet, Thor Sørheims ferske Stuntpoetenes historie og Anne Applebaums Gulag.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?
– Noe jeg trakk opp fra sjøen en time eller to tidligere.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Da hadde jeg satt sammen the best of kolleger fra ulike arbeidsplasser. Dristig øvelse å nevne navn, men jeg forsøker: Morten Ragnøy Ednes, Anders Hansen, Elisabeth Fevik, Anne Elisabeth Bull, Anita Drabløs, Thea Mehl, Einar Winther, Jannicke Mohr, Lene Jacobsen, Maria Børja, Erik Berg, Fredrik Wandrup, Espen Harpestad Mikalsen, Tom Stalsberg, Vidar Kvalshaug, Trygve Aas Olsen, Jan Zahl, Per Asbjørn Risnes, Erik Møller Solheim, Bjørn Simensen, Kjersti Lunnan, Hallgeir Opedal, Kjartan Brügger Bjånesøy, Lillian Vambheim, Unn Conradi Andersen og alle mine nåværende superhyggelige kolleger i NFF. Og helt sikkert noen til. Måtte ha vart i to dager, den middagen.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?
– At NORLA-toget nå ruller på nylagte skinner med stødig kurs mot Frankfurt. Dette er viktig for hele norsk litteraturbransje. Og for NFFs og sakprosaens del var det en stor glede å oppleve ny stipensøknadsrekord i NFF i vår, og at tusenvis av mennesker gjennom sommeren kan lyttet til programserien «Faktasjekken» på NRK P2, om sakprosaen som har formet Norge og nordmenn.

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet?
– Karl Ove Knausgård som skriver sakprosa, men kaller det romaner.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
– Jeg ville ha sørget for de nødvendige ressursene til Norsk Kulturråd som et bidrag til å legge til rette  for at de foretar en betydelig økning i innkjøpsordningen for sakprosa. Det er en skjevfordeling der i dag som hører hjemme i forrige århundre. I likhet med skjevfordelingen i royaltysatsene i normalkontrakten, for øvrig. Til orientering: jeg er Facebook-venn med Kristin Danielsen. Jeg ville også fått på plass en boklov, med ett års fastpris utover publiseringsåret.

Hva  en god sommerferie inneholde?
– Innslag av hav. Følelsen av sykkeldekk som skjærer skeivt gjennom nygrusa vei, det første rykket idet toget setter seg i bevegelse og sparket fra en ettermiddagsdrink.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
– «Det er en ledig plass i ettermiddag i S/Y Framstig som seiler til Færøyene nå i ettermiddag, kunne du tenke deg å bli med?»
Ja takk.