Gir Amazon det onde øye

Stephen King (bildet) er en av stadig flere forfattestjerner i strid med Amazon. –De aktuelle problemstillingene vil ikke være regulert av den norske bokavtalen, sier Kristenn Einarsson.

Listen over forfattere som er erklært bekymret over Amazons framferd blir stadig lengre: Paul Auster, Siri Hustvedt, Stephen King, Orhan Pamuk og Milan Kundera er bare en håndfull av de profilerte forfatterne som har sluttet seg til Authors Uniteds kamp mot nettgiganten.

Amazon har helt siden i vår økt leveringstiden og fjernet rabatter på bøker utgitt på forlaget Hachette, i håp om å presse forlaget til å gå med på nye kontraktsbetingelser. Stridens har stått rundt prisingen av e-bøker. Amazon krever at Hachette senker prisene på e-bøkene sine til 9,99 dollar, mens Hachette holder fast ved at de som forlag selv har rett til å bestemme prisen. I det amerikanske bokmarked, hvor Amazon kontrollerer en tredjedel, har konflikten vært dramatisk for mange forfattere.

 

Ondskapens bokhandel?

Forfattere på Hachette engasjerte seg tidlig i saken, men de siste månedene har også mange flere enn de som er direkte berørt, alliert seg mot Amazon. I august rykket Paul Auster, Stephen King, Siri Hustvedt og mer enn 900 forfatterkolleger ut mot nettgiganten i et åpent brev publisert som en helsides annonse i The New York Times, under paraplyen Authors United. I brevet gjorde de det klart at Amazons oppførsel er uakseptabel både overfor leserne, som villedes, og forfatterne, som blir vilkårlig rammet av konflikten.

 

Auster-Paul

Shopper ikke på Amazon: Paul Auster. (Foto: Aschehoug)

 

«De facto-boikott»

19. september sendte Authors United ut et nytt brev, denne gangen til Amazons styremedlemmer. Der skriver de at Amazons de facto-boikott har ført til et fall i salget av de 2500 Hachette-forfatternes bøker med minst 50 prosent, og i noen tilfeller så mye som 90 prosent.

Sammenslutningen skriver at de ikke vil blande seg inn i prissettingen som sådan, men at de reagerer prinsipielt på Amazons fremferd i saken. Ingen av styremedlemmene har så langt gitt lyd fra seg, og ifølge initiativtaker Douglas Preston ser Amazons sanksjoner bare ut til å eskalere.

 

Ber om etterforskning

For en uke siden lakk det ut at neste skritt for Authors United er å ta saken til det amerikanske justisdepartementet og be om at Amazon etterforskes for kartellvirksomhet.

Samtidig blir listen over forfattere som slutter seg til Authors United stadig lengre og mer internasjonal. Fra Salman Rushdie, Orhan Pamuk, V.S. Naipaul og Milan Kundera til de som forvalter boet etter legender som William Burroughs, Allen Ginsberg og Hunter S. Thompson. Den profilerte litterære agenten Andrew Wylie er blant dem som har engasjert seg i saken, og han har fått med seg 300 av forfatterne sine.

 

U-sving for politiker

I mellomtiden kunne New York Times tirsdag avsløre at boikotten ikke rammer alle Hachette-forfattere likt – og muligens heller ikke blindt. Da Paul Ryan, som var republikanernes kandidat til visepresidentposten i 2012, utga en bok på Hachette-imprintet Twelve i august, ble den trenert på samme måte som andre Hachette-forfattere har opplevd. Den kunne ikke forhåndsbestilles før lanseringen, og i etterkant var ikke boka å oppdrive på Amazons nettside. Etter at Ryan i august uttalte seg kritisk til saken på amerikansk tv, ble boka imidlertid umiddelbart tilgjengelig hos Amazon, uten ventetid og med full rabatt.

 

Rykker nærmere

Ingen norske forfattere er rammet av striden, men Amazon rykker stadig nærmere det nordiske markedet. I april skrev nettgiganten avtale med Bokrondellen, som er bindeleddet mellom forlag og bokhandel i Sverige. Siden har det vært stille, men Svensk Bokhandel antydet før sommeren at det trolig vil ta tid før Amazon får de nødvendige avtalene på plass med svenske forlag. Her hjemme er en Amazon-etablering fjernere, men eBokNorden har tidligere bekreftet at de er i dialog med Amazon.

 

– Ikke regulert av bokavtalen

– Som forening er vi genuint positive til flere salgskanaler – jo flere, desto bedre. Men hvis Amazon kommer til Norge, blir det interessant å se hvordan de går inn i enkeltforhandlinger med forlagene, sier administrerende direktør i Den norske Forleggerforening, Kristenn Einarsson. Han understreker at dette er et helt åpent område, som ikke vil bli regulert gjennom for eksempel den norske bokavtalen.

– Det man kan håpe, er at de prosessene som nå pågår, vil påvirke hvordan Amazon går inn i nye terreng, sier Einarsson.