– Er blitt litt glad i Eddie

Frode Øverlis figurer bergtar fremdeles folket, og supersjekker Eddie er siste skudd på det utvidete familietreet. Nå er bok nummer tretten i salg.

 

Eddie er en sentral figur i Frode Øverlis trettende Pondus-bok. Men det er fremdeles Pondus og Jokke som er hovedpersonene – også i Tretten pils og en kebab.

 

Eventyret vil ingen ende ta for 46-åringen fra Bergen. Med et førsteopplag på 70 000 for den trettende boken om de to kompisene og omgangskretsen deres, nærmer han seg en million i samlet Pondus-opplag. Og Pondus-bøkene er egentlig bare en liten del av virksomheten. Det er også bladene, julehefter, kalendere, serien Rutetid og bokserien Eliteserien. Hardt arbeid med andre ord.

– Jeg jobber strukturert. Det er lenge siden jeg oppdaget at ingen andre gjør jobben for meg, sier Frode Øverli til BOK365.

– Hvordan jobber du strukturert?

– Jeg har deadliner å forholde meg til. Jeg skal levere de daglige stripene. Og bladene. Så jeg står opp om morgenen. Har enkelte skrivedager og deretter tegnedager. Begynner med ideer som jeg tegner veldig enkle streker til. Så skriver jeg teksten og deretter tegner jeg det ut.

Og så går du og spiller golf?

– He he. Jeg spiller litt golf, men jeg passer jobben. Er nødt til det.

 

DSC01313

 

Ryan Giggs-kontrakter

Frode Øverli spiller ikke «litt» golf. Han spiller mye golf. Med et handicap på 6,4 er han nødt til det. Men han jobber hardt også. Det er han også nødt til, skal han klare å holde tempoet med blader og bøker.

Øverli ga ut sin første Pondus-bok i 2001. Siden har de kommet årlig, unntatt i 2011, da han måtte samle opp litt striper for å ha nok til neste bok. Bøkene er årvisse vinnere i julesalget og nå nærmer de seg en million i samlet opplag. Det gir et anselig overskudd til opphavsmannen også. Ifølge Dagens Næringsliv har Øverli og agent Håkons Strands selskap hatt et overskudd på 120 millioner kroner siden 2007.

– Suksessen er fremdeles litt uvirkelig, sier Frode Øverli. – Det er noen år siden jeg skjønte at jeg kunne leve av dette, og nå tenker jeg ikke på det lenger. Jeg er bare veldig klar over at Pondus-eventyret har en ende. Jeg vet ikke når, men jeg lover å gi meg før det blir patetisk. Nå har jeg ettårskontrakter med forlaget. Litt sånn som gamle fotballspillere. Sånn Ryan Giggs. Du får ett år av gangen.

– Men vil ikke forlaget ditt, Egmont, gi deg lengre kontrakter?

– Joda, det er omvendt. Det er jeg som tar ett år av gangen.

 

Eddie regjerer dansegulvet

Den siste Pondus-boken følger i kjente spor. Det er striper fra bladene, så for den aller gærneste fansen er stoffet kjent. Det er de kjente og kjære figurene Pondus, Jokke, Else og Günther, det er Turid Laila og de håpløse buruglesjekkerne Hugo og Ivar. Det er black metal-elskeren Zlatan og så er det siste skudd på stammen, supersjekkeren Eddie.

DSC01332
Supersjekker i arbeid: Eddie har noe på gang.

– Jeg har litt sansen for Eddie, sier Frode Øverli. – Han er vel den første sjekkeren i serien som får damer uten samtidig å få juling.

Eddie kom som et friskt pust inn i serien i fjorårets bok Den tolvte mann. Med kledelig hockey og uten hemninger legger han ned det som er av damer i stampuben. Jokke mener at han kunne gjort det samme med lyskestrekk og en hånd på ryggen, men Jokke fikk som kjent også juling – og veldig mye angst – av damene han sjekket opp. Nå er Jokke lykkelig familiemann, men det hender han fremdeles blir lurt ut på tretten pils og en kebab. Figurene utvikler seg altså stadig.

– Ja, de gjør det, sier Frode Øverli. – Siden jeg begynte med Pondus på nittitallet har figurene gått gjennom litt av hvert både i strek og handling.

Ja, strekene er blitt rundere og figurene mer modne. Barna vokser og Jokke er blitt samboer, fraflyttet og samboer igjen. Og lille Gordon er blitt et par år, akkurat som Frida til Pondus og Beate.

– Men nå stopper det litt igjen, sier Frode Øverli. – De må være i den alderen en stund. Og Påsan, sønnen til Pondus og Beate, må få lov å være ungdom.

 

Black metal og trekkspill

DSC01321Og slik går dagene i den uidentifiserte byen med den trivelige puben. Jokke og Pondus krangler om hvem som er beste av AC/DC og KISS og Liverpool og Leeds. Danseband- og black metal-folket latterliggjøres sammen med U2 og Rolling Stones.

– Når det gjelder U2 og Stones er det rett og slett fordi jeg ikke liker dem, sier Øverli. – U2 er verden mest pompøse band med verdens største julenisse på vokal. Når det gjelder black metal prøver jeg bare å rakke litt ned på ting jeg synes er døvt, og black metal er det ypperste av døvhet, smiler han. – Bare å se på et cover er jo stor komikk uten at de som lager det selv er klar over det. De aner ikke hvor mye de gleder meg, sier Frode Øverli. – Danseband er en annen side av samme sak. Shait, men med forskjellig volum.

– Er du ikke litt uforsiktig nå. Det er vel mange U2, black metal-fans og danseband-elskere blant dine lesere. Får du mye pepper når du møter dem?

– Jeg har i det hele tatt fått veldig lite pepper. Jeg fikk kraftig kritikk av den svenske artisten Timbuktu for en kannibal-stripe for et par år siden. Det tok jeg til etterretning og vi skværet opp det. Det gikk en tid før jeg tagnet en kannibalstripe igjen, smiler Frode Øverli.

– Tretten bøker og en endeløs suksess. Når stopper det?

– Jeg har ingen planer om å stoppe ennå. Jeg har disse ettårskontraktene så får vi se, sier Frode Øverli.

Men han aner slutten for Pondus i det fjerne. Og synes det er helt greit å forholde seg til.

– Det fins andre formater. Jeg synes det er veldig gøy å lage Rutetid. Nå lager jeg én slik i uken. Egentlig ville jeg likt å forsøke å tegne en slik rute hver dag.

 

DSC01324

 

Nummer fjorten?

Når det blir får altså tiden vise. Det er lenge siden Frode Øverli hadde økonomiske problemer, så det er ikke det som er motivasjonen til å fortsette med Pondus.

Men han er glad i å reise til huset sitt i Spania. Han er glad i å spille golf og han har fire barn å følge opp. Uansett kan vi nok anta at vi får en Pondus-bok nummer 14 neste høst. Hva den skal hete kan vi imidlertid bare gruble over.

– Jeg har tittelen innelåst i en safe på Askøy, smiler Frode Øverli. – Det er sånne ting man ikke røper, men felles for alle bøkene er at jeg finner tittelen først, og så kommer covetegningen nesten av seg selv.

 

—-

DSC01317

Frode Øverli (f. 1968)

Tegneserieskaper fra Bergen, bosatt på Askøy.

Gir ut sin trettende bok om Pondus og vennene hans

Gift med Line, fire barn mellom tre og 19 år.

Har solgt nesten en million Pondus-bøker.

Spiller golf med 4,6 i handicap.