Gammel dansk på Boklista

Jussi Adler-Olsens debutbok suser inn høyt på Boklista, en liste med mange nykommere denne uka.

Det er hele 16 nykommere på Boklista denne uke: tre blant de skjønnlitterære, seks på sakprosa-listen og syv nye pocketbøker.

Januar er gjerne en viktig lanseringsmåned for oversatte romaner med stort salgspotensial. Nye på listen for Uke 2 er Alfabethuset (Aschehoug) av Jussi Adler-Olsen (bildet), Midnattsrosen av Lucinda Riley (Cappelen Damm) og Parfymehagen av Kate Lord Brown (Apropos Forlag).

 

Jussis debut

Jojo Moyes’ Et helt halvt år (Bastion) holder fremdeles førsteplassen, men Jussi Adler-Olsen flyr høyt inn på plassen bak. Og det er danskens debutbok som nå blir presentert for norske lesere. Alfabethuset finner sted under annen verdenskrig, og de engelske jagerflygerne James og Bryan blir under et oppdrag skutt ned over Tyskland. De vet at de vil bli henrettet som spioner hvis de blir tatt til fange. De sniker seg om bord på et tog som er på vei hjem fra Østfronten med høyt rangerte SS-folk, som lider av granatsjokk. James og Bryan tar plassen til to døde soldater. Det de ikke vet, er at de er på vei til Alfabethuset, et militært psykiatrisk sykehus som ligger langt bak frontlinjene. Deres eneste redning er å simulere sinnssyke. Men klarer de det, i måned etter måned, uten selv å bli det? Og er det bare James og Bryan som simulerer?

 

Slankere og sprekere?

Sakprosa-listen fra Uke 2 er som seg hør og bør preget av nyttårsforsetter. Samtlige seks nykommere befinner seg i den gaten: 5:2 Diettens kokebok av Mimi Spencer og Dr. Sarah Schenker (Gyldendal) suser inn på topp, og nye ellers er Styrketrening for jenter av Martin Norum og Benjamin Christensen (Cappelen Damm), Sunnere og sterkere – med proteinrik mat av Kristine Weber (Cappelen Damm), Ulrika Davidssons kokebok om 5:2 av Ulrika Davidsson (Exlibriz), 5:2-dietten av Elizabeth Lingjærde (Kagge) og Superjuicy! av Carina Hultin Dahlmann (Schibsted).

For dem som venter på sine favorittforfattere i pocket, er januar gjerne en god måned. Syv nykommere entrer pocket- og billigboklista: Sandmannen av Lars Kepler (Cappelen Damm), En mann ved navn Ove av Fredrik Backman (Cappelen Damm), filmutgaven av Markus Zusaks Boktyven (Cappelen Damm), Flink pike av Gillian Flynn (Font), Kunsten å høre hjerteslag av Jan-Philipp Sendker (Cappelen Damm), Fyrsten av Henrik H. Langeland (Tiden) og En sang fra fortiden av Katherine Webb (Gyldendal).

Boklista er utarbeidet av Bokhandlerforeningen og omfatter bøker utgitt i 2013 og 2014.

Du finner Boklista for Uke 2 her.

 

(Foto: Aschehoug Forlag)