Friske forslag fra legen

Kaveh Rashidi er selv bokaktuell med "Kanskje du er frisk?" på Vigmostad & Bjørke. Foto: Jorunn Valle Nilsen

Kaveh Rashidi spør i sin nye bok om vi kanskje er friske likevel, og har både en boksingel, fransk filosofiroman og norsk savn på sin personlige liste.

Kanskje du er frisk, er som undertittelen sier: En bok om alt det syke vi gjør for helsa. Selv om vi nordmenn er friskere enn vi noensinne har vært, bruker vi mer tid, penger og energi på helsa vår. Fra kosttilskudd, naturmedisiner og alternative behandlere til unødvendige helsesjekker og operasjoner. Vi blir bombardert med helsenyheter og råd, og i min bok lærer jeg leseren å skille humbug fra helse. En bok for alle som vil være den friskeste versjonen av seg selv, og en bok som gjør deg i bedre stand til å ta gode valg om helsa til deg selv og dine barn.

Kaveh Rashidis tre favoritter: 
Peder Kjøs: Narrative eller biologiske nødvendigheter
En brutalt ærlig skildring, nærmest morbid, av en mann sin reise mot utroskap. Mørk og tidvis tung, men også original og tettpakket med diskré humor og klokskap. Ikke minst er formatet veldig kult, nemlig at det er en kort boksingel.
Albert Camus: Den Fremmede
Hva mer skal til enn den første setningen av denne boka, så tar man vel resten i ett jafs: «I dag døde mor. Eller kanskje var det i går, det er jeg ikke riktig sikker på.» Eksistensialistiske tanker pakkes sømløst inn i en oppslukende historie om en protagonist som møter en absurd verden på sitt enda mer absurde vis.
Marte Spurkland: Pappas runer
Sakprosa er sjeldent så personlig, rørende og lærerikt på en gang som når Marte Spurkland forteller historien om hennes fars død. Det er ømt, følsomt og sårbart. Men perfekt kombinert med lærdommen om runer, noe jeg ikke visste jeg var interessert i før denne boka lærte meg det.