Strømme-eksplosjon gir svensk pluss

Den svenske bokomsetningen var opp totalt 1 prosent i 2019, men bak den ene prosenten skjuler det seg enorme sprik.

Den totale svenske bokomsetningen økte med 1,1 prosent regnet i kroner i 2019. Ser vi på antall solgte eksemplarer var økningen på 4,9 prosent. Det viser årsrapporten som Svenska Bokhandlareföreningen og Svenska Förläggareföreningen kunne presentere i dag.

Dagligvare-kollaps

Men ikke uventet, er det store sprik i de forskjellige postene. Salget i fysisk bokhandel og salget av trykte bøker peker nedover. Fysisk bokhandel må tåle en omsetningsnedgang på 4,4 (ned 5,5 prosent målt i solgte eksemplarer) og bokomsetningen i dagligvarehandelen er ned mer enn det dobbelte: 9,9 prosent. Også internettbokhandel/bokklubb sklir nedover med 5,2 prosent.

Totalomsetningen berges av en eksplosjonsartet vekst i de svenske streaming-abonnementene, som har en omsetningsøkning på hele 36,2 prosent.

Barnebokomsetningen snur

– Digitale abonnementstjenester og digitale formater fortsetter å øke sterkt i 2019. Dagligvarehandelen, som ofte har et sortiment av bøker som kan minne om hva som selger mye på digitale abonnementstjenester, taper mest. Skjønnlitteratur øker mest, mens sakprosa taper, noe som også delvis er en konsekvens av at strømmetjenestene tar større markedsandeler, sier rapportforfatter Erik Wikberg (bildet), forsker ved Handelshøyskolen i Stockholm.

Verdt å merke seg er også at fjorårsometningen av barne- og ungdomsbøker var ned 1,8 prosent, etter å ha økt hvert eneste år siden 2013.

 

(Foto: Nicklas Gustafsson)