Fremtidens teknologi og fortidens mennesker

Ukens Barnebokprofil Robert Næss syns det er spennende med fremtidens teknologi, evolusjon og fortidens mennesker. - I "Neanderland" får jeg leke med alt dette, forteller han.

Robert Næss er utdannet ved London Film School. Han har studert idéhistorie og teatervitenskap ved UiO. Han har skrevet flere barnebøker og skrevet og regissert kortfilmer og dokumentarfilmer. Sist aktuell med spillefilmen «The Rocka» (2012, regi/medforfatter). Robert er hovedforfatter på komedieserien «Alle sammen sammen» for NRK super.

 

Forfatter: Robert Næss

Aktuell med: Neanderland: Byrået for ikke-hendelser 2 (Juritzen)

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Byrået for Ikke-hendelser handler om Thelma og Tico som er paranormale agenter. I første bok måtte de forhindre zombie-apokalypsen. I bok 2, Neanderland, må de ta seg av en superskurk som har tatt kloning til et nytt nivå og gjenskapt neandertalerne. Jeg synes det er spennende å fantasere rundt hva slags muligheter – og dilemmaer – fremtidens teknologi kan by på. Samtidig er jeg fascinert av både evolusjon og fortidens mennesker. Det er ganske sprøtt å tenke på at det på et tidspunkt eksisterte flere arter mennesker parallelt med homo sapiens som til slutt ble «vinnerne». I Neanderland får jeg leke med alt dette.

Tre barnebok-favoritter:

– Alt av Roald Dahl. Uten ham hadde jeg neppe skrevet for barn. En stor inspirasjonskilde.

– Jill Barklem sine bøker om musene i Tornekrattet. Fantastiske illustrasjoner og en herlig verden.

– Philip Pullman og trilogien Den mørke materien. Kunne gjerne tenkt meg å ha skrevet den.

Sjekk ut:

The Book of Dust #1 – også av Philip Pullman. Det er første bok i en ny trilogi fra samme univers som Den mørke materien. Holder han samme nivå i de neste bøkene er det bare å glede seg.

Hvordan jobber du?

– I skrivefasen setter jeg meg konkrete mål for hver dag (antall ord eller sider e.l.) Da blir progresjonen synlig og jeg slipper å bli hemmet av selvkritikk underveis. Bedre med tre rufsete sider som faktisk er skrevet enn ett perfekt avsnitt. Alt skal uansett skrives om x antall ganger før det er en ferdig tekst. Siden jeg strukturerer historien ganske nøye på forhånd, kan jeg tillate meg å være ganske fri i selve skrivingen – det er jo en oppdagelsesferd, tross alt. Ellers er jeg gjennomgående tungt medisinert på kaffe.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Det er så mange, men husker at særlig Damms indianerbøker gjorde dypt inntrykk. Pontiac, Hjortedreper og Den siste mohikaneren.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Frøken Trunchbull fra Roald Dahls Matilda». Skulle tatt en aldri så liten alvorsprat med den dama.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Gandalf. Klok, mystisk og modig. Og forbløffende sprek for alderen.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Det samme som en god bok for voksne. Den må underholde og stimulere fantasien – du skal få lyst til å flytte inn i bokens verden. De færreste bøker forandrer livet ditt, men om en bok får deg til å oppdage noe nytt, enten om tilværelsen eller om deg selv, er det er stort pluss. Og når du lukker boken skal du ha lyst til å åpne en ny.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– På eventyr med Harry Potter! J.K. Rowlings verden rommer alt: spenning, drama, magi, kjærlighet, store ideer og sammensatte karakterer.