Fra et langt liv som diplomat

Mona Elisabeth Brøther med debutromanen "Nomader i livet".

DEBUTANTSPALTEN: Mona Elisabeth Brøther ser tilbake på et langt liv som diplomat. Det kommer til uttrykk i ny bok.

Gjennom et langt liv som diplomat med ulike inntrykk fra andre kulturer, og folk på randen av tilværelsen, debuterer pensjonisten Mona Elisabeth Brøther (f. 1952) nå med novellesamlingen Nomader i livet (LIV forlag).

Nomader i livet er en novellesamling som tar for seg personer og situasjoner som er virkelige eller oppdiktede. Personene må forflytte seg enten fysisk eller mentalt, lukke dører bak seg og kanskje starte på nytt.

– Virkeligheten kan være brutal og uavvhendelig, men alle må likevel foreta valg. Novellene er utsnitt av en rå virkelighet, sier debutanten.

Med boken håper hun at leseren lager seg noen bilder i hodet og forflytter seg til «hennes» personer med interesse og omsorg.

– Tilbake til «mitt» språk

Pensjonisten har skrevet fra hun var et barn, som dikt og tekster til skoleaviser.

– Karrieren min som diplomat gjorde at språket ble lagt om, byråkratisk, analytisk og politisk. Derfor tok det tid før jeg fant tilbake til «mitt» språk, blant annet ved hjelp av Skriveakademiet og andre rådgivere.

– Hva er det beste skrivetipset du har fått på veien til å bli forfatter?

– Finn din egen stemme. Skriv i vei, og husk det er like doser virkeligheter, fantasi, og inspirasjon fra andre forfattere (som Hemingway har sagt).

Brøther forteller at hun ikke har en spesiell skriverutine, og at skrivingen går i rykk og napp.

– Men jeg skriver raskt når jeg har noe å formidle!

Og debutanten hviler ikke på sine laurbær. Snart kan vi kanskje vente oss ikke bare én, men to bøker fra Brøther.

– Det første manuset mitt til en roman er ute hos forlegger nå, og jeg venter på svar. Jeg har også en ny novellesamling på gang.

Altlesende

Hun er altlesende og konsumerer store mengder litteratur.

– Forfatterforbilder for meg er for eksempel Gabriel Garcia Marquez og Alice Munroe, men også russiske klassiske noveller og romaner, som Dostojevski.

For tiden leser hun også Å vanne blomster om kvelden av Valérie Perrin, og ser frem til å snart sette i gang å lese en meddebutant.

– Jeg skal lese Christi Skjetne som har gått på samme kurs som meg.