Fra Eidsvoll til Erna

200 års historie på 200 sider. Kan det gå bra? –Morsomt, sier forfatteren. –En fest, sier forleggeren.

Professor Frank Aarebrot er kjent for sine slagferdige analyser av det norske samfunnet og for sin unike formidlingsevne. Nå kommer boka 200 år på 200 sider ut på Kagge Forlag, med Aarebrots egen kavalkade over norgeshistorien etter 1814.

 

I boka tar Frank Aarebrot leserne med fra Eidsvoll til Erna – gjennom grunnlovens tilblivelse, demokratisering, verdenskriger, EF-strid, oljefunn og vår egen tid, med sitt eget humoristiske og skarpe blikk på hendelser og utvikling. Han forteller om parlamentarismens framvekst, om de moderne truslene mot demokratiet og om hvorfor forandring i samfunnet ofte kommer nedenfra.

 

200 år, 200 sider

Ideen til boka oppsto etter foredraget 200 år på 200 minutter, som Frank Aarebrot holdt i februar på Det akademiske kvarter i Bergen. Foredraget ble kringkastet direkte på NRK2 (inkludert røykepausene), og fikk flere hundre tusen nordmenn til å benke seg foran TV-en.

 

Aarebrot 200 aar

 

–Det har vært veldig morsomt å lage bok av dette materialet. 200 år på 200 sider inneholder også mye som ikke fikk plass i foredraget, spesielt fra de siste femti årene. Foredrag holder jeg jo mange av, men det er hyggelig at akkurat dette stoffet ble såpass populært, sier Frank Aarebrot, som er professor i sammenliknende politikk ved UiB. Han foreleser også ved Sciences Po i Frankrike

 

Bred folkeopplysning

Boka gir både de som elsket foredraget og de som gikk glipp av det muligheten til å fordype seg i Aarebrots historieformidling mellom to permer. I boka er det også lagt inn QR-koder med videoer fra foredraget og annen tilleggsinformasjon.

–Frank Aarebrots tydelige stemme er i høyeste grad beholdt også i skriftlig form. Boka er en fest av gode spissformuleringer og skarpe analyser. Dette er bred folkeopplysning på sitt beste, sier Anne Gaathaug, forlagssjef i Kagge.

Røykepausene er ikke med i boka. De må du selv besørge.