Forstår sine britiske kolleger

- Men i Norge er ikke Amazons dominans noe stort problem, sier direktøren i Den norske Forleggerforening Kristenn Einarsson.

Tidligere i dag fortalte BOK365 at direktøren i den britiske forleggerforeningen, Stephen Lotinga, ber myndighetene i Storbritannia begrense Amazons dominerende posisjon i bokmarkedet når Storbritannia forlater EU.

 

Bakgrunnen for bønnen er at EU allerede har hatt en gjennomgang av konkurransevilkårene i Europas bokmarkeder, og den britiske forleggerforeningen frykter at de vil bli «latt i stikken» når de forlater unionen.

 

Direktøren i Den norske Forleggerforening, Kristenn Einarsson, sier at han forstår sin britiske kollega.

– Amazon har hatt en enormt sterk posisjon i markedet, med både skattefortrinn og spesielle avtaler med forlagene om at de alltid skal ha de beste kjøpsbetingelsene.

 

Les også: Vil begrense Amazons dominans

 

Større mangfold i Norge

– Vi observerer med interesse det som skjer, sier Einarsson til BOK365. – Det spekuleres jo nå om Amazon også vil gå vekk fra kravene om alltid å ha de beste kjøpsbetingelsene.

 

– Er Amazons dominerende stilling et problem i Norge også?

 

– Nei, jeg kan ikke si det. Amazon har ikke samme posisjon her i landet som i det engelskspråklige markedet. De har en viss posisjon i Tyskland, men det er i de engelskpråklige landene de er så dominerende. I Norge har vi en mye større konkurranse i salgsleddet, både når det gjelder e-bøker, nettsalg og det vi kaller landbasert boksalg, altså salg fra vanlig bokhandel, sier Kristenn Einarsson.