Forsker på historien

Luke 21: Hun har blitt kåret til et forskertalent, og de historiske biografiene hennes har fått svært god mottakelse blant norske kritikere.

Iselin Theien er utdannet historiker fra universitetet i Oxford med fordypning i norsk fascisme. Hun er også postdoktor ved universitetet i Oslo, og arbeider som fagadministrativ rådgiver ved Holocaust-senteret. Hun debuterte med Sonja Wiggert: Et dobbeltliv i 2010, en dokumentar om en kjent norsk skuespillerinne som ble dobbeltagent under 2. verdenskrig. Denne høsten er Theien aktuell med biografien Fra krig til krig.

Fra krig til krig er biografien om stortingspolitikeren C.J. Hambro. Mannen, som har blitt kalt «Norges Churchill» var sentral i de dramatiske timene 9. april 1940, og gjennom biografien får man også et bilde av norsk mellomkrigstid. Biografien har fått svært god mottakelse blant kritikerne, blant annet her på BOK365.

theien


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i år?

Boken som har gjort størst inntrykk på meg i år, er Brit Bildøens roman fra ifjor, Sju dagar i august. Jeg prøver å lese bøkene som har fått P2-lytternes romanpris, det er et kvalitetstegn. Denne boken var intet unntak. Den har en uhyggestemning i seg som har bitt seg fast i meg, og den har ligget der og gnaget på meg når jeg har lest om klimaforhandlingene i Paris.

Hva har du planer om å lese i julen?

Til jul ønsker jeg meg Kaci, min mamma av Christina Five Berg. Hun tar opp et sårt og viktig tema om likestillingens dilemma.

Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Fangene som forsvant av Bjørn Westlie

Strid og samarbeid av Kåre Willoch

Morsmelk/Til slutt av Edward St. Aubyn. De to siste bøkene i Patrick Melrose-kvintetten. Bør leses som en helhet!

 


(Hovedfoto: Fredrik Arff)