Forlags-kvartett dominerte i topp

OVERRASKENDE TOPP 10-FORFATTER?: Terje Tvedt. Foto: Ellen Lande Gossner.

Kagge, Cappelen Damm, Gyldendal og Strawberry dominerte bestselgerlisten for 2020. Samlet hadde de fire forlagene langt over halvparten av bøkene på Topp 50-listen.

Fire forlag dominerte i toppen av bestselgerlistene i fjor: Kagge, Cappelen Damm, Gyldendal og Strawberry hadde totalt 34 av bøkene på Topp 50-listen – hvis vi ser på all skjønnlitteratur og sakprosa for voksne og barn, utgitt i 2020.

Horst-halvpart

Teller vi opp totalen er Cappelen Damm temmelig klart i tet med 12 utgivelser inne på Topp 50-listen. Inkluderer man datterforlaget Fontini, kan man legge på til 13. Kanskje vel så imponerende er Kagge, som (inkludert Stenersens Forlag) har hele åtte bøker inne på listen – deriblant tre på topp 10.

Også Strawberry (inkludert Bastion) har åtte bøker inne på listen, men – uvant for gjengen i Universitetsgata – ingen inne blant Topp 10. Jørn Lier Horst står bak halvparten av de åtte, og er også høyest plassert med 11. plass for Sak 1569.

Gyldendal-topp

Gyldendal kan skilte med seks blant de femti – og kan ikke minst glede seg over eneren på lista: Lars Myttings Hekneveven.

Et godt stykke bak de nevnte forlagene finner vi en kvartett bestående av Oktober, Samlaget, Egmont og Strand – alle med to hver.

Veritabel skuffelse

For to av de større forlagene må fjoråret ha fortonet seg som en veritabel skuffelse – sett med «bestselger-briller». Aschehoug har de senere år blitt godt vant med solide skjønnlitterære nykommere, snakkiser og Bokhandlerprisvinnere. I 2020 har storforlaget kun én – 1 – bok inne blant Topp 50: Jo Nesbøs Kongeriket. Aschehoug har nok helt andre forhåpninger for 2021.

For Vigmostad & Bjørke er 2020-fasit enda mer brutal: Forlagshuset har kun Guinness World Records (26. plass) inne på Topp 50-listen.

Topp 50 – 2020 – Skjønnlitteratur og sakprosa (utgitt 2020)

WordPress Tables Plugin

 

(Kilde: Bokhandlerforeningen)