Ingvild Christine Herzog og Norsk Forfattersentrum formidlet mer enn 8000 forfatteroppdrag i fjor.
– Vi får stadig flere arenaer og stadig flere oppdrag, sier en fornøyd leder i Norsk Forfattersentrum, Ingvild Christine Herzog. For første gang har de formidlet mer enn 8000 oppdrag på ett år.
I 2015 registrerte Forfattersentrum 8370 oppdrag og fakturerte 22 947 389 kroner, fordelt på 700 ulike forfattere.
– Det er veldig mange flinke og kreative folk som jobber for litteraturen der ute: på festivalene, i bibliotekene, gjennom leseaksjonene og på en rekke andre arenaer, sier Herzog, som understreker at de drøyt 8000 oppdragene kun avspeiler registrerte oppdrag gjennom Forfattersentrum.
STADIG FLERE OPPDRAG til stadig flere forfattere.
Firedoblet oppdragsmengde
Oppdragsmengden har økt jevnt og trutt hele veien siden århundreskiftet – ikke minst etter at Den kulturelle skolesekken kom i 2001. Siden den gang er oppdragsmengden firedoblet.
– På det meste utgjorde Den kulturelle skolesekken 50 prosent av oppdragene våre. Nå er andelen sunket til drøyt 20 prosent. Likevel ser vi en flott økning på totalen, fastslår Herzog.
I tillegg til de mer tradisjonelle forfatteroppdragene spenner oppdragene vidt: fra utdrikningslag, bursdager og julebord til lesersirkler og skrivekurs.
SKAPER BEGEISTRING: Nina Grøntvedt.
Ung begeistring
– Vi ser at gode forfattersamtaler skaper begeistring, sier Herzog. – Ikke minst gjelder det forfatterbesøk for barn og ungdom. Forfattere som Audhild Solberg, Nina Grøntvedt og Bjørn Sortland skaper en enorm entusiasme der ute. Ungene skal ha autografer og bilder. Dessverre får ikke foreldrene oppleve disse skolebesøkene. Voksne som har vært med på slike arrangementer sier gjerne at «– Jeg fikk lyst til å lese den selv, jeg». Og det er viktig at foreldrene åpner øynene for de gode barne- og ungdomsbokforfatterne vi har i dag og ikke bare lener seg på bøkene de selv likte da de var yngre.
Sakprosaen inn i varmen
Norsk Forfattersentrum har 17 ansatte og dekker hele landet med kontorer i Kristiansand, Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø – med hovedkontor på Litteraturhuset i Oslo. Staten bidrar med 15 mill. kroner til driften.
FAKTURERTE NESTEN 23 MILL: Ingvild Christine Herzog og Forfattersentrum.
I fjor sommer åpnet Norsk Forfattersentrum også dørene for sakprosaforfattere og antallet medlemsforfattere har økt til 1420.
Les også: Sakprosaen inn i Forfattersentrum
Ikke lukrativt
– Vi tar inn forfattere som oppfyller kriteriene innenfor de aktuelle sjangerne, sier Ingvild Christine Herzog. Hun er glad for at Forfattersentrum kan bidra med stadig flere oppdrag til medlemmene, men understreker at forfatterlivet sjelden er en lukrativ tilværelse:
– Utredningen om kunstnerøkonomi viser at forfattere i Norge likevel har fått en nedgang på 40 000 kroner i medianinntekt over noen få år, fra 2006 til 2013. Det er en økonomisk risikosport å være forfatter.