Forfatternes favorittserier

Krimforfattere liker også å slappe av til en serie i ny og ne. (Foto: iStock)

Krimmagasinet har spurt 10 krimforfattere om hvilken TV-serie som er deres favoritt.

Anne Holt – Station Eleven

– Synes vel at Station Eleven er både godt laga og ekstremt relevant. Et annerledes postpandemisk drama (skrevet før korona), som mest av alt handler om nødvendigheten av kultur i menneskenes liv. Komplekst, nesten komplisert bygget opp, men vel verd timene foran skjermen.

Gunnar Staalesen – Mørke sjeler

– Jeg har nettopp med stor interesse sett den franske serien Mørke sjeler, som handler om en skoleskyting og konsekvensene av denne for de pårørende. Spennende, gripende, velspilt og et meget godt manus.

Unni Lindell – Wisting 2

– Jeg anbefaler sterkt andre sesong av Jørn Lier Horsts Wisting. Den er så bra! Høy spenning, stilige typer og herlig Sven Nordin som sliten og dyktig etterforsker.

Sigbjørn Mostue – Yellowstone

– Jeg har nettopp oppdaget Yellowstone, og ser den parallelt med 1883. Det er både noe kjent og samtidig svært eksotisk ved dette cowboy-livet … Anbefaler også den israelske serien Fauda – beinhard realisme fra en nådeløs virkelighet. Ja, ta med Narcos og Narcos Mexico også!

Tom Egeland – Mare of Easttown

– Med en strålende Kate Winslet i hovedrollen som en konstant sur lokal politietterforsker – var den siste virkelig fantastiske tv-serien jeg så. Godt plott, fabelaktige karakterer.

Grethe Bøe – Greyzone

– TV-serien Greyzone har gjort inntrykk. Ingredienser: dansk/svensk etterforskerteam oppdager et tiltenkt terrorangrep i Skandinavia, men de vet ikke hvem som står bak, hva terrormålet er, eller når det vil skje. Samtidig følger vi droneeksperten Victoria som blir holdt som gissel av terroristen, sammen med sin sønn. De dypt menneskelige karakterskildringene og det presise filmspråket imponerer virkelig. De får det til, disse danskene og svenskene.

Helene Flood – White Lotus

– Jeg er hekta på White Lotus. En gruppe mennesker er samlet på et meget luksuriøst hotell, klasseforskjellene mellom gjester og ansatte er store, så å si ingen er sympatiske, og ikke alle kommer levende fra det hele.

Jørn Lier Horst – Bosch

– Etter seks år og sju sesonger er det slutt for en av de aller beste krimserier fra Hollywood. Har du ikke sett Bosch ennå, er du heldig. Da har du en seriemaraton foran deg – en hardkokt krimserie fra livet i LAs bakgater, full av levd liv og mørke menneskeskjebner.

Hans Olav Lahlum – Foyles krig

– Jeg er opptatt med å lese og skrive roman- er, samt med å svare på enqueter, og rekker derfor ikke se så mye på TV-serier i min tilmålte krimtid. Men Foyles krig var en betydelig inspirasjon for min nyeste roman og er klassisk britisk kvalitetskrim jeg håper å få tid til et gjensyn med i 2022.

Jørgen Jæger – Åsted Norge

– Jeg ser ikke så mye på TV, men følger Åsted Norge hver mandag. For tiden synes jeg det er det beste TV-programmet som sendes, fordi det reflekterer virkeligheten og tar leserne med inn i etterforskningen og lar oss bli en del av den. Så ser jeg av og til på Vera og Lewis, og på CSI, spennende alle sammen.