Forelskelse og love

- Jeg synes kjærlighetsbøker er undervurdert, mener Unni Lindell, som er ukas barnebok-profil.

KJÆRLIGHET, FORELSKELSE OG LOVE

Unni Lindell har gitt ut 80 bøker totalt, og er en av Norges mest kjente forfattere. Selv om hun stort sett skriver om drap for voksne, skriver hun også bøker for barn. Og da setter hun gjerne fokus på forelskelsen og det slitsomme ved kyssing…

Se hva hun mener en god barnebok bør inneholde her i vår ukentlige spalte. 

 

Forfatter: Unni Lindell, 58

 

image003

 

Aktuell med: Kyss meg da, sa Ella og Elsker, elsker ikke (Aschehoug)

Hva gjør du når du har stevnemøte med klassens kjekkeste gutt i bøttekottet og vennene dine åpner døra i det han kysser deg?

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Markedet flommer over av krim og fantasy for barn. Jeg synes kjærlighetsbøker er undervurdert. Selv om jeg stort sett skriver om drap for voksne, er disse barnebøkene bygget litt over samme lest når det gjelder å bygge dem opp. Det skal være litt spennende. Leseren må virkelig ønske å få vite hvordan alt ender. Forelskelse er en evig følelse, som setter inn allerede ved førskolealder.

Disse illustrerte lettlestbøkene er for barn fra 6 til 10 år. Jeg har forsøkt å fange inn skolehverdagen. Bøkene handler om Ella og klassekameratene hennes og tar også opp temaer som mobbing, sjalusi, utseende, vennskap, sorg og skilsmisser. Men mest handler de om forelskelsen og alt det spennende og slitsomme med kyssing. En far sa til meg at jeg skriver ens slags ”Fifty shades” for småbarn, he, he. Det at de har solgt i hundretusen alt, sier vel sitt. Gutter og jenter elsker bøkene. Det er en glede for meg.

 

Tre barnebok-favoritter Lindgren, Bøgenæs og Montgomery

– Pippi Langstrømpe. den aller første boka jeg leste selv. Det var en ubeskrivelig ny og stor følelse. Bildene som ble dannet i hodet. Å beherske bokstavene, kunne bruke dem til noe. Litt pinlig er det likevel at jeg tenkte at det var en bra bok, men jeg kunne sikkert ha skrevet den bedre selv (ugh, smil)

– Alle Evy Bøgenæs-bøkene. Romantiske, spennende og såre. De bøkene satte seg umiddelbart i sjela på meg. Jeg satt på loftet hos mormor og morfar og leste min mors gamle jentebøker. Jeg har ikke tord å lese dem siden, for magien er vel kanskje borte. Men DEN FØLELSEN glemmer jeg aldri.

– M.Montgomery og Anne fra Bjørkely. Sikkert veldig politisk ukorrekte svar jeg gir her, men for meg var disse bøkene åpningen til en stor leseverden. Det handler jo om å treffe en gjenkjennelse i leseren, en lengten etter noe. Ellabøkene fanger nok noe av det samme i barna i dag, som disse tre favorittene gjorde i meg. Det er der koden til lesegleden ligger.

 

Sjekk ut: 

Jeg holder meg i samme kategori og sier ”När hundarna kommer” av svenske Jessica Schiefauer. Hun skriver litt annerledes, veldig sterkt, veldig besettende. Den handler både om død og kjærlighet. En veldig spennende forfatter. Hun er prisbelønt flere ganger. Noen burde oversette henne til norsk.

 

Hvordan jobber du?

Jeg vet grunnhistorien, men ellers blir mye til under skriveprosessen. Jeg jobber mest hjemme. Er bortskjemt med skrivesteder. Har fint hjemmekontor på Høvik og egen skriveleilighet i Oslo i tillegg, men som regel ender jeg på soverommet. Vet ikke helt hvorfor, men da kan jeg liggesitte i senga og skrive samtidig. Er både veldig arbeidsom og veldig lat. Siden jeg er redd for å være mer lat enn produktiv jobber jeg HELE tiden, så jeg ikke skal bli liggende på latsiden. Derfor har jeg nå utgitt 80 bøker til sammen.

 

IMG_0083

 

Din egen favorittillustrasjon?

Hilde Kramers omslag til min andre barnebok: Fire dager til fullmåne som utkom på midten av åttitallet. Den er magisk. Boka handler om magien ved å være barn, også den om forelskelse. Men den handler også om faren ved å være barn, ved å ikke ha det så bra. Ved å leke på en søppelplass og finne en magisk sveivegrammofon. Og den handler om å få vinger og å kunne fly. På ordentlig! Alt dette har Hilde Kramer fanget inn i omslaget. Når jeg ser på denne boka nå, tenker jeg at den burde vært re-utgitt.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Helt ærlig, ingen barnebok, men Les Miserables, som faren min leste for meg på sengekanten da jeg var seks år. Det var heftig å høre den historien. Litt for heftig egentlig. Jeg var litt vettskremt av den, men også veldig betatt av den. Glemmer aldri den opplevelsen.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Piken med fyrstikkene i HC Andersens eventyr. Kanskje jeg kunne ha reddet henne. Tatt henne med meg hjem og gitt henne mat og en varm seng. Det hadde vært fantastisk å forhindre at det eventyret fantes, at hun ikke sultet og frøs i hjel. Det eventyret tar nesten knekken på meg fortsatt.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Pippi Langstrømte SELVSAGT!!! Da skulle jeg ha forhandlet meg frem til verdens beste gullavtale når det gjelder royalty: He, he.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Noe så enkelt som at historien dundrer inn i hjertet på deg. Det er så lett. Og så vanskelig!

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Helt klart ”over de syv hav”, med Pippi. Uten redningsvest!