Late griser

Vanlige fiskeboller blir forvandlet til late griser i denne ukens oppskrift.

Sommerferien er til for å late seg, og i ukens oppskrift er det nettopp det late gode liv som er temaet. Vi spiser mye deilig, men usunn mat i sommerferien – til barnas store glede. Det er jo mye morsommere med hamburgere enn fisk på tallerkenen. Men hva skjer når fisken blir forvandlet til late griser, tomatene til marihøner og søtpotetene til seilbåter? Da blir middagen en lek – bokstavelig talt.

 

Det er vanskelig å få ungene til å spise sunt. Barn kan være kresne, særlig når det gjelder grønnsakene på tallerkenen. Med denne ukens oppskrift bryter vi middagsetiketten og leker med maten. De late grisene på tallerkenen smaker til forveksling helt likt som fiskeboller, men ungene er for opptatt med å leke med maten til å oppdage det.

 

Kjøtthuer og pølsetryner

 

kjotthuer_og_polsetryner_omslag_hoyoppl

 

Kjøtthuer og pølsetryner (Juritzen) presenterer morsomme og enkle oppskrifter som voksne og barn kan lage sammen. Boken er illustrert med festlige bilder, og alle rettene har morsomme og passende navn, som for eksempel tacoflaggermus og klin-kokos-damer.

 

betty_eileen_lindoe_2kjøtthsigrun_ann_stromberg_2kjøtth

 

Kokeboken er skrevet av Betty Eileen Lindøe som har stått for oppskriftene, og de fantastiske bildene er tatt av Sigrun Ann Strømberg. De ønsket begge å lage en festlig og inspirerende kokebok for barn, med fokus på gode råvarer og smaker som er tilpasset barns ganer.

 

 

Denne uken er det lov å leke med maten, og de late grisene er en sikker vinner ved middagsbordet – både i ferien og til hverdags.

 

Late griser på en seng av ris

 

lategriser

 

Til 8 store fiskeboller:

350 g fersk fisk uten skinn og bein (fisken må ikke ha vært frosset)

1/2 ts salt

1 ss potetmel

litt muskat

2 dl melk

 

Pynt

2–3 gulrøtter til gjerde

reddikskiver til ører

rosiner til øyne

2 dl ris til gress

grønn konditorfarge

 

Finn frem alt du trenger, og la det stå på kjøkkenbenken en stund.Det er viktig at alt har samme temperatur.

 

Kvern fisken i en kvern eller en kjøkkenmaskin. Ta fisken over i en bolle og bland inn potetmel, salt og muskat. Bland inn litt og litt av melken om gangen.

 

Kok opp 1 1/2 liter vann i en kjele sammen med 1 ts salt. Skru ned til middels varme.

 

Form fiskefarsen til fiskeboller med to skjeer og legg dem forsiktig nedi vannet. La bollene småkoke i ca. 10–12 minutter.

 

Kok risen som anvist på pakken og bland inn noen dråper grønn konditorfarge når risen er ferdig.

 

Legg risen i en skål med rette kanter. Pynt fiskebollene med rosiner til øyne og deretter små skiver av reddik til ører og tryne.

 

Skrell og kutt gulrøttene i staver og stikk dem nedi den grønne risen langs kanten av skålen.