Fordømmer ungarsk sensur

Kristenn Einarsson.

De tre største internasjonale forlegger- og bokhandlerforeningene ber EU om å fordømme Ungarns nye forbud mot «promotering av homofili». - En lite gjennomtenkt og diskriminerende lovendring, sier IPA-leder Kristenn Einarsson.

Den ungarske regjeringen innførte forrige uke et forbud mot «promotering av homofilt og transkjønnet innhold» mot mindreårige, da blant annet i skolene. Dette har fått de tre største internasjonale forlegger- og bokhandlerforeningene til å reagere.

Den internasjonale forleggerforeningen (IPA), Den europeiske forleggerforeningen (FEP), og Den europeiske og internasjonale bokhandlerforeningen (EIBF) skriver i en felles uttalelse at de støtter ungarske forleggeres kritikk av den ungarske regjeringen.

De tre internasjonale foreningene mener forbudet representerer en ytterligere innskrenking av trykkefriheten i Ungarn.

«Lite gjennomtenkt og diskriminerende»

Kristenn Einarsson, som er leder av Den internasjonale forleggerforeningen, sier:

– Den internasjonale forleggerforeningen støtter fult ut uttalelsen til ungarske forleggere. I det store utvalget av verker som vil bli påvirket av denne lite gjennomtenkte og diskriminerende lovendringen, finnes det flere internasjonale og ungarske litterære storheter. Vi oppfordrer den ungarske regjeringen på det sterkeste til å revurdere.

President i Den europeiske og internasjonale bokhandlerforeningen (EIBF), Fabien Paagman uttaler: – Den europeiske og internasjonale bokhandlerforeningen står med bokbransjen i Ungarn og ber om en samlet europeisk respons på angrepet på ytringsfriheten i landet. Sensur av bøker og det skrevne ord burde ikke finne sted i et moderne demokrati»

Ingen regnbuestadion

Forbudet har møtt sterk kritikk også internt i Ungarn. Ved siden av den ungarske bokhandler- og forleggerforeningens kritikk, har også tusenvis av ungarere tatt til gatene for å protestere mot lovendringen.

Protestene fikk også et ytterligere internasjonalt aspekt da Münchens ordfører, Dieter Reiter, fikk nei fra UEFA i ønsket om å lyse opp byens stadium i regnbuefarger før Tysklands EM-kamp mot Ungarn onsdag kveld. Flere har reagert på UEFAs avgjørelse.