Fokus på damene

- Vi har bare hatt én dronning som har regjert over Norge. Denne dama ville jeg skrive om! Linn T. Sunne vil synliggjøre kvinnene i historien.

Linn T. Sunne er barne- og ungdomsbokforfatter. Hun har to ganger vunnet Brageprisen i kategorien Barne- og ungdomsbøker. Nå er hun aktuell med sin andre faktabok for barn, og igjen er det Jenny Jordahls tegneserieaktige illustrasjoner som bringer historien til live. Sammen utgir de boken Margrete 1 (Gyldendal) – for det er viktig for Sunne å synliggjøre kvinnene i historien.

 

Forfatter: Linn T. Sunne

Aktuell med: Margrete 1 (Gyldendal)

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

– I fjor skrev jeg en bok Elizabeth 1., og jeg ble fascinert av kvinner som har hatt stor makt og tatt ansvar. I historiebøkene barn i dag leser står det veldig mye om menn. Jeg vil gjerne synliggjøre kvinnene som har hatt viktige posisjoner. Dessuten er jeg opptatt av hvordan barndommen former oss, så jeg velger å legge hovedvekten på barndom og ungdom. Det gjør det enklere å identifisere seg med en historisk person, og får også fram mennesket på en annen måte. Denne gangen har jeg valgt å skrive om Margrete 1. I kongerekka vår kryr det med konger, men vi har bare hatt en dronning som har regjert over Norge. Det er jo helt absurd! Denne dama ville jeg skrive om.

Tre barnebok-favoritter?

– Det klarer jeg ikke å svare på! I stedet vil jeg navngi tre samtidige favorittforfattere: Maria Parr, Arne Svingen og Shaun Tan.

Sjekk ut: 

– Deres majestet av Marianne Kaurin. Søt og morsom bok om forelskelse!

Hvordan jobber du?

– Ustrukturert og klumpvis. Jeg ruger på en idé i månedsvis før jeg begynner å skrive. Så har jeg en intens skriveperiode der jeg gjerne skriver dag og natt, og hvor som helst. Redigeringsprosessen etterpå er lang og seig for meg, men helt nødvendig for et bra resultat. Jeg tenker på skriving nesten hele tida, og alltid på jakt etter ideer, detaljer og inspirasjon.

Din egen favorittillustrasjon? 

 

– Tror det må bli denne. Jenny Jordahl har tegnet Margrete som en kul, ung og smart dronning. Nordens mektigste dame – det står det respekt av.

 

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Jeg hadde et sterkt forhold til bøkene om Spurveliten av Barbro Lindgren. Jeg kjente meg igjen i rare Spurveliten og jeg likte godt de morsomme illustrasjonene.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Det må bli Willy. Hvor er han egentlig?

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Snusmumrikken.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Jeg har ingen fasit, på samme måte som jeg ikke kan si hva en virkelig god voksenbok må inneholde. En god barnebok må ta leseren sin på alvor, og kan egentlig inneholde hva som helst.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Begge deler, så klart.

 

Foto: Rolf M. Aagaard