Flere land på Frankfurt-messen

FRANKFURT-FASIT: Flere utstillere og større internasjonal utbredelse, på en bokmesse hvor John Sargent (bildet over) tok fighten med Trump og de litterære agentene tok fighten med arrangørene.

Så er dørene nok en gang lukket og låst etter verdens største bokmesse. Tallene fra Frankfurter Buchmesse ser ikke så aller verst ut så langt: De fleste tallene trekker i pluss, bortsett fra besøkstallene for såkalte «trade visitors», som var ned 1,8 prosent. Det stemmer med BOK365s runde på messen, hvor det eksempelvis ble meldt om færre amerikanere og briter i Frankfurt i år.

Har funnet fotfeste

En solid sensommerhelg førte til et yrende folkeliv med tusenvis som koste seg i sola og varmen ute på messeplassen. Besøket fra vanlige weekend-publikummere var opp 0,8 prosent. På totalen endte besøkstallene halvprosenten ned, til likevel anselige 285 000. Omtrent der har man ligget i fire strake år nå. Dermed virker man å ha funnet fotfeste igjen, etter nedgangstider i femårsperioden 2009-2014.

Antall utstillere økte med nærmere 3 prosent, til 7503. Disse kommer fra 109 land, opp fra fjorårets 102. Dermed har messedirektør Juergen Boos nådd et av sine erklærte mål:

– En av de viktigste faktorene for å sørge for at Frankfurt-bokmessen skal ha en lys fremtid, er å jobbe målbevisst for å sikre den internasjonale utbredelsen, sier Bos til BOK365.

  • Skuespiller Esther Schweins og journalist Dunja Hayali under åpningsseremonien.

Han understreker at messen er en perfekt arena til å diskutere spørsmål som berører verdenssamfunnet, og trekker frem menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Der får han følge av Heinrich Riethmüller, styreleder i Börsenverein (den tyske felles forlegger- og bokhandlerforeningen): – Den 70. Frankfurter Buchmesse hadde fingeren på tidens puls. Bokbransjen har tatt et klart standpunkt for menneskerettigheter, frihet, mangfold og respekt.

Agent-boom

Deltagelsen på LitAg, området med litterære agenter og scouter, fortsetter å øke: I år var det booket 528 bord her (opp fra 500 i fjor), det var 795 agenter (788) og 337 agenturer (321) fra 31 land – inkludert 19 nye agenturer.

Men tilbakemeldingen fra agentene var at de store «monster-dealene» ute ble. Det var ingen Gone Girl eller Girl on the Train, ingen Barack eller Michelle Obama.

Dramaet sørget agentene for selv, i en krangel med messeledelsen i Frankfurt om tilstundende flytteplaner. Neste år skal LitAg på grunn av renovering i Hall 6, flyttes til Festhalle, på den andre siden av messetorget. Agentene er redd verdifull tid går bort i trasking for mange av deres kontakter, og flere agenter samlet seg om et opprop i sakens anledning.

– Uakseptabelt for alle

Det var også større politiske spørsmål oppe under årets Frankfurt-messe:

John Sargent, Macmillans særdeles taleføre toppsjef, var årets intervjuobjekt CEO-talk i Frankfurt. Under vårens BookExpoAmerica dreide mye seg om Michael Wolff’s Fire and Fury: Inside the Trump White House – som Donald Trump forsøkte å stoppe. Sargent sa da at hans første innskytelse da han fikk brevet fra Trumps advokater var “we’re going to earn a shitload of money”.

Boken ble tema også i Frankfurt.

– Egentlig handler ikke dette om politikk, om demokrater mot republikanere. Det handler om hva som er rett og galt. Det som hendte var uakseptabelt for oss, og det burde være uakseptabelt for alle i Amerika, uansett hva de stemmer, sa Sargent.

 

(Foto bildekarusell: Frankfurt Buchmesse / Hovedfoto: Vebjørn Rogne)