– Ferierer på travbanen

Dagens sommergjest: Anne Fløtaker lever med tobente mordere og firbente venner, og gleder seg til strømløse sommeruker med papirbøker.

– Årets beste bok kommer i september og jeg har lest den mange ganger, sier Anne Fløtaker, men vil ikke røpe noe mer om akkurat det.

BOK365 skal gjennom sommerukene ta temp’en på norske bokfolk – enten de ferierer utenlands, innenlands, ved sjøen, i byen eller til fjells. Først ut er Anne Fløtaker (53), som har solid fartstid i sentrale roller med skjønnlitteraturen i Cappelen, og etter hvert i det fusjonerte Cappelen Damm. Tidligere i år ble hun ansvarlig for forlagshusets nyopprettede krimredaksjon.

DAGENS SOMMERGJEST: Anne Fløtaker, sjef for Cappelen Damms krimredaksjon 

Hvor tilbringer du ferien?

– På diverse travbaner rundt omkring i landet. Ikke fordi jeg ser på trav, men fordi jeg konkurrerer på islandshest. Det hele kulminerer med Nordisk mesterskap på Biri i august. Men det blir tid til litt øyliv med typen og fjelliv med bikkja også. Jeg har overtatt hytta på fjellet som foreldrene mine bygde i 1967, der vi tilbragte fire måneder i året da jeg vokste opp. Den er ganske uforandret og har hverken innlagt vann eller strøm. Masse tid til å lese.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med, såklart! Og siden jeg bare befinner meg på strømløse feriesteder dreier det seg om ekte bøker. Av papir.

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Elizabeth Taylor: Complete short stories. Og nei, det er ikke den Elizabeth Taylor, men den britiske novellisten som blir kalt ‘The missing link between Jane Austen and John Updike’. Gode noveller er undervurdert!

Hva er den beste boka du har lest i år?

– Jeg tror nesten jeg må være så kokett at jeg sier at den ikke er kommet ut enda. Den kommer i september og jeg har lest den mange ganger. Mer kan jeg ikke si.

En fersk forfatter folk bør sjekke ut?

– Garth Risk Hallbergs En by i brann, en amerikansk debutbok på over tusen sider som har det aller meste. Det er en tour-de-force av en leseopplevelse. Velskrevet, leken, spennende – og den er lang! Den varer hele ferieuka. Det er den boka jeg vil anbefale alle å ta med på ferie i sommer.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Reddiker og ruccola fra hagen, skinke fra Spania, en god italiensk olivenolje og en smakfull vin. Men først et glass Pimms for å få den rette sommerstemningen.

IMG_1800

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Jeg spiste suppe med Kerstin Ekman en gang. En formidabel dame. Smart, morsom og ganske fryktinngydende. Hun kjenner det svenske kulturlivet ut og inn. Har lest det meste. Skulle gjerne gjentatt det!

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Så langt i år syns jeg ikke det har vært de store seirene å feire. Men de kommer nok.

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Jeg syns det er trist og urovekkende å se hvordan litteraturkritikken får stadig dårligere kår. Den er i ferd med å forsvinne fra aviser og det offentlige ordskiftet. Mange bøker blir aldri anmeldt. Uten en anmeldelse og med ett eksemplar stående med ryggen ut i bokhandelen fins ikke boka. Det kan gjøre meg til pessimist på litteraturens vegne.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Styrke bibliotekene. De er utmerkede kultur- og litteraturhus med kompetente og handlekraftige ansatte, som kunne spille en enda større formidlingsrolle dersom de hadde mer midler og flere insentiver til å tenke nytt.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– LitHub.com og horsemeup.se

Hva en god sommerferie inneholde?

– Morgenbad, god kaffe og glade dyr. 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hvilken bok minner deg mest om sommer?» Og da ville jeg svart Ian McEwans Sementhagen. Det er en bok alle burde lese, og det var min største leseopplevelse da jeg var fjorten og hadde flytta til Oslo i sommerferien og ikke kjente noen. Jeg lærte meg veien til biblioteket, da gikk sommeren ganske fort likevel.