Om foreldre og lovbrudd

- Å lese om andre familier som har det som de selv har det kan styrke barnas innsikt om at det ikke er deres feil når de voksne begår lovbrudd, forteller ukas barnebok-profil.

Elisabet Omsèn jobber som forfatter og journalist i Stockholm. Hun har tidligere utgitt Pappa sitter i fengsel (Liv forlag) på norsk. Denne våren er hun aktuell med en ny bok som tar for seg et annet perspektiv vedrørende foreldre som begår lovbrudd. Bli bedre kjent med forfatteren i vår ukentlige spalte. 

 

Forfatter: Elisabet Omsén (illustratör Jenny Wik)

 

PåUtsiden-cover

 

Aktuell med:
På utsiden (Liv forlag).

Elleveårige Thea skriver dagbok om hvordan hun føler det da faren hennes blir arrestert av politiet og dømt til fire år i fengel for narkotikalovbrudd. Boken bygger på virkelige hendelser og barns egne beretninger og erfaringer.

 

 

 
Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
Jeg skrev boken fordi den trengs. Omkring 30 000 barn i Sverige og 9 000 barn i Norge lever hvert år med en forelder som sitter i fengsel eller som er under ulike sanksjonsprosesser. Disse barna behøver å få kunnskap om at de ikke er alene i sin situation. Å lese om andre familier som har det som de selv har det kan styrke dem i innsikten om at det ikke er barnas feil når de voksne begår lovbrudd.
Tre barnebok-favoritter:

– Måns Gahrton & Joan Unenge: Livet enligt Rosa. Fordi Rosa er cool og liker musik.

– Johanna Thydell: I taket lyser stjärnorna. Fordi at forfatteren har lykkes i å skrive om et vanskelig tema som døden, men fremdeles klarer å gjøre beretningen håpefull.

– Martin Widmark & Helena Willis: Lasse Majas detektivbyrå-böckerna. Fordi de er smarte.

 

Sjekk ut: 
Harry Potter and the Cursed Child. Et kult grep av J. K. Rowling, å ta for seg en ytterligere kulturarena: teateret. Også kult at hun tar karakterene inn i fremtiden gjennom Harry Potters barn.

 

Hvordan jobber du?
I og med at jeg har jobbet som fengselsbetjent i Sverige kom jeg ofte i kontakt med de bara som kommer på besøk på anstalter. Dermed ble jeg også oppmerksom på alle de spørsmål som barna og deres foreldre har når det gjelder å treffe hverandre under så annerledes omstendigheter. Både fra barnas, slektningers og de dømte foreldrenes opplevelser. Den kunskapen ville jeg dele videre, da jeg vet at mange ønsker å lese om dette temaet.
Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Det blåser på månen av forfatteren Eric Linklater. Mye fordi min far leste den høyt for meg og min syster da vi var barn.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Det hade vært nyttig å lære av Skalman og hans kapasitet til å ikke stresse over unødvendige saker.
 

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Pippi Langstrømpe – i og med at hun våger å ignorere hva alle andre synes og tenker om henne. Og at hun gjør som hun vil – noe jeg ønsker jeg kunne gjøre mer.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
Sannhet. En fortelling må komme fra hjertet. Barn merker om forfatteren ikke selv tror på det han/hun skriver om.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Det hade vært fantastisk å få oppleve Pippis magiske verden!

 

Foto hovedbilde: Stella Omsén