Fem ungdomsbøker til jul

Bøker til ungdommen denne julen? Siri Pettersens siste er en av våre anbefalinger.

BOK365s Nora Steenberg har plukket fem fine ungdomsbøker fra året som gikk. Her er de som begeistret oss mest:

 

En av oss lyver av Karen M. McManus (Cappelen Damm)

«Bland like doser «The Breakfast Club», «Pretty Little Liars» og «Skam», tilsett et spennende drapsmysterium, og resultatet blir en gjennomført og underholdende ungdomsroman», skrev BOK365s anmelder Randi Fuglehaug om denne boken, og trillet terningskast 5. Boken følger fem elever som må sitte igjen etter skoletid. Men når en av dem dør i gjensittingen, blir de fire andre utpekt som mistenkte – eller er de bare syndebukker for en annen drapsmann?

 

The hate U give av Angie Thomas (Gyldendal)

Dette er kanskje årets viktigste ungdomsroman. Inspirasjonen til boken kommer fra bevegelsen Black Lives Matter – som forsøker å bekjempe systematisk vold og rasisme mot svarte. Boken følger 16 år gamle Starr Carter, og hennes liv i det svarte lokalmiljøet og på den fine privatskolen. Når Starr blir vitne til at barndomsvennen blir skutt og drept av en hvit politimann, går balansen i livet hennes i stykker.

 

Jag är supermann av Lars Mæhle (Samlaget)

Denne nynorske boka med den svenske tittelen omhandler flere forskjellige ungdommer med forskjellige tidsaktuelle problemstillinger. Syriske Aya kommer til Sunndalsøra etter en flukt gjennom Europa, Anders blir besøksvenn på aldershjem for å imponere Marianne og Karl gruer seg til å tale i begravelsen til lillebroren. Fortellingene deres krysser hverandre og påvirker hver og en.

Norrøne guder av Neil Gaiman (Vigmostad & Bjørke)

Neil Gaiman er av mange å regne som fantasilitteraturens ubestridte konge, og bøkene hans blir beskrevet som moderne klassikere. Boken inneholder de klassiske norrøne historiene med de kjente gudene. Handlingen fokuserer på de ni heimene i den norrøne mytologien, og alle skapningene som holder til her. Men historiene er nå malt med Gaimans penn, og med hans tilbøyelighet til vittigheter, spenning og magi.

 

Bobla av Siri Pettersen ( Gyldendal)

Siri Pettersen har gjort stor nasjonal og internasjonal suksess med fantasyserien Ravneringene. I sin nyeste bok har hun ikke helt forlatt fantasiens verden. I Bobla (Gyldendal) tvinges Kine til å leve etter andres møkkaregler, i en møkkaby, i en møkkaverden. Men en dag finner hun en mystisk glasskule, som bringer henne inn i en annen verden hvor hun endelig opplever den friheten hun har lengtet etter. Men når hun kanskje må være der for alltid, får pipen en annen lyd.

 

 

(Hovedfoto Pettersen: Lars Myhren)