Feirer 60 med besværlig historie

I dag er det 60 år siden Thorvald Steen kom til verden på Betanien i Oslo, klokka 9.32 i lett snøvær, med utsikt over Vår Frelsers gravlund.

I dag fyller forfatter Thorvald Steen 60 år. Han har vært publisert forfatter i den siste halvparten av sitt liv: Det er nå temmelig nøyaktig 30 år siden han 1. september 1983 debuterte med diktsamlingen Hemmeligstemplede roser. Noen uker senere danner han Stuntpoetene, sammen med blant andre Karin Moe, Arne Ruste, Triztan Vindtorn og Torgeir Rebolledo Pedersen. Siden den gang er bøkene hans blitt oversatt til 25 språk og utkommet i 43 land, og han har høstet en rekke priser og nominasjoner både i inn- og utland.

 

Venn og hjelper

Steen er en av Norges mest internasjonale forfattere, og har et rikt og langt forfatterskap bak seg. Han er mest kjent for sine historiske romaner fra 1993–2010, også kalt Europa-kvintetten (Don Carlos/Giovanni, Konstantinopel, Den lille hesten, Kamelskyer og Løvehjerte). Vekten av snøkrystaller-trilogien fra 2006–2012 (Vekten av snøkrystaller, Det lengste svevet og Balanse) tar utgangspunkt i Thorvald Steens eget liv.

Her hjemme har Thorvald Steen trukket i mange tråder. Ikke bare har han vært svært engasjert i og frontet egne bøker og prosjekter. Han har også vært mange ferske forfatteres gode venn og hjelper. Steen har også markert seg på den politiske arena, i psykiatri-debatten, som svært idrettsengasjert og som leder i Forfatterforeningen.

 

Feirer med besværlig historie

På 60-årsdagen utgis hans nye bok, essaysamlingen Den besværlige historien. Ni forsøk. Boken inneholder ni essays om hans egen historie, men også om det besværlige i blant annet justismordet, psykiatrien, medisinen og i hans egne historiske romaner. Forlaget Oktober utgir også en tilleggsbok som har fått tittelen Tre skrifter om Steen og ni bilder.

Den besværlige historien. Ni forsøk handler om å forstå historien – både i verden og i sitt eget liv. Da Thorvald Steen var sytten, sa legene at han hadde en alvorlig muskelsykdom. Den skulle vise seg å ha sammenheng med en godt skjult familiehemmelighet. I ni essays skriver Thorvald Steen blant annet om sin egen historie, om årstallet 1204 som endret Europa, om Snorre og Darwin, og om Sigurd Jorsalfare og Richard Løvehjerte. Tekstene åpner også historiene omkring Håvard Vikhagens bilder og et obduksjonsmaleri av Rembrandt, om diagnostisering i norsk psykiatri og et justismord i nyere tid.

I Tre skrifter om Steen og ni bilder skriver tre lesere om Thorvald Steens forfatterskap. Leserne er riktignok ikke hvem som helst: det er snakk om professor i middelalderhistorie Hans Jacob Orning, førsteamanuensis med doktorgrad i allmenn litteraturvitenskap Tonje Vold og forfatter Roy Jacobsen. Fotografen Per Maning har tatt bilder av Thorvald Steen.

 

 

 

Thorvald Steen gjennom 60 år – noen glimt:

1954: Født 9. januar på Betanien i Oslo, klokka 9.32 i lett snøvær med utsikt over Vår Frelsers gravlund.

1959: Mottar sølvpokal fra keiser Haile Salassie i Addis Abeba for sin innsats som maskot, stående på en skilpadde under paraden for avgangsklassen på Den tekniske skolen.

1960: Tar sitt første skihopp, 6 år gammel, etter at familien flytter tilbake til Oslo.

1969: Spiller på skolebylaget i fotball, 14 år gammel. Går Grenaderløptraseen på ski (9 mil). Hopper i Midtstubakken.

1970: Får diagnosen progressiv muskeldystrofi (fasio-scapulo), blir nektet å hoppe. Tar sitt siste skihopp og brekker begge ankler.

1971: Brenner det amerikanske flagget.

1973: Artium. Medlem av AKP.

1974: Pleiemedhjelper på Gaustad sykehus fra 9. august.

1975: Velges inn i styret i avdeling 120, Norsk Kommuneforbund.

1976: Velges til hovedverneombud ved Gaustad sykehus, av alle fagforeningene. Blir innvalgt i Oslo Faglige Samorganisasjon (Samarbeidsorganisasjon for alle LO-fagforeningene i Oslo). Overlever jordskjelvet i Kina, nær Tangshan (1 million døde). Oppsøker professor Knut Erik Tranøy for å prøve å forstå hvorfor det begås overgrep i marxisme og psykiatri.

1978: Er kilde for pressen vedrørende Juklerød-saken og andre overgrep i psykiatrien.

1980: Mottar tre diktsamlinger av Marianne Vik, den 9. januar. De tre dikterne var Arne Ruste, Pablo Neruda og Triztan Vindtorn.

1983: Debuterer 1. september som poet, med diktsamlingen Hemmeligstemplede roser. Cand.phil. med mellomfag i filosofi og historie, og hovedfag i idéhistorie. 23. september, etter at han leser dikt første gang på et offentlig arrangement, i Musikkpaviliongen på Karl Johan, spør han de andre lyrikerne som medvirker om de skal danne Stuntpoetene. Blant dem er Karin Moe, Arne Ruste, Triztan Vindtorn og Torgeir Rebolledo Pedersen.

1984: Samarbeider med fotograf Per Maning, gir ut Vindkommoden.

1985: Diktsamling Gjerrige fallskjermer kommer ut. Stuntpoetene oppløses.

1987: Gifter seg med Marianne Vik, samme år blir første barn født (de får to barn til, i 1992 og 1999). Utgir diktsamlingen Neonulver og sin første billedbok for barn.

1989: Diktsamlingen Månekisten blir publisert. Leder en rød-grønn allianse ved Stortingsvalget. Går ut av AKP. Møter i sitt politiske virke representanter for Sinn Fein, Mødrene på Mai-plassen, Solidarinocs og Charta 77. I oktober reiser han med Marianne og sønnen til Buenos Aires.

1990: Driver research på det som blir romanen Don Carlos (om Charles Darwin). Deltar på verdens største bokmesse i Buenos Aires, i panel med blant andre Doris Lessing og Nicholas Negroponte.

1991: Ilden, diktsamling om en løsemiddelskadet maler, kommer ut. Brage-nominert. Blir det nasjonale gjennombruddet. Oversettes til svensk. Velges til formann i Den norske Forfatterforening.

1993: Don Carlos utgis. Oversettes til fransk, tyrkisk, svensk, dansk, engelsk, spansk og finsk, og blir hans internasjonale gjennombrudd. Hovedkonsulent på Tiden forlag fram til 2001.

1995: Gir ut Giovanni.

1997: Skuespillet De tålmodige settes opp på Nationaltheateret.

1999: Gir ut Konstantinopel.

2001: Gir ut Luftskipet. Blir Oktober-forfatter samme år og utgir romanene Den lille hesten (2001), Kamelskyer (2004), Vekten av snøkrystaller (2006), Det lengste svevet (2008), Løvehjerte (2010) og Balanse (2012), samt essaysamlingen Fra Reykholt til Bosporus (2003). Sommeren 2013 kommer skuespillet Nidaros, med Pål Sverre Hagen og Andrea Bræin Hovig i hovedrollene. Timbuktu skriver og framfører musikken. Internasjonalt er Steen blitt mest kjent for sine nyskapende historiske romaner, kalt Europa-kvintetten. Vekten av snøkrystaller-trilogien 2006—2012, har også et bredt publikum.

2005: Redaktør for Asylet, om Gaustads sykehushistorie.

2008: Første utgave av Historier om Istanbul ble publisert. Ny roman. Istanbul Statsteater, Den lille hesten på engelsk.

2009: Initiativtaker til Saladindagene på Litteraturhuset i Oslo.

2010: Skriver skuespillet Ørkenstormer sammen med Tariq Ali, Hedda-nomineres samme år.

2012: Etablerer Konstantinopel-universitetet sammen med blant andre professor i arkeologi, Rasmus Brandt.

2013: Løvehjerte kommer ut på engelsk og i araberlandene.

 

(Foto: Per Maning / Forlaget Oktober)