Feelgood, engelsk idyll – og et par mord

KREVES FOR 117.737 KRONER: Striden mellom Lene Lauritsen Kjølner og Juritzen / Pioner, havner i retten. Foto: Juritzen

Lene Lauritzen Kjølner foretrekker engelsk landsbygd, underholdning, historiske romaner og at noen blir funnet døde.

Lene Lauritsen Kjølner fra Vestfold har skrevet fem romaner om Olivia Henriksen, den siste var I de beste sirkler (Juritzen, 2018) og kommer opp med disse fem favorittene uten særlig lang betenkningstid:

 

Alan Bradley: The Sweetness at the bottom of the pie

Den første boken i serien om den driftige Flavia de Luce, iskald, lynskarp og uforutsigbar. Bradley skriver knallgodt, med herlige metaforer og stort overskudd, fra den engelske landsbygda. Flavia utforsker blodige hemmeligheter i beste Agatha-stil, med herlige bifigurer og i en idyllisk setting. I denne boken finner hun et lik i godsets grønnsakshage. Det er et mysterium som min egen Olivia Henriksen godt kunne ha fått brynt seg på. Boken er oversatt til norsk, men pga underfundighetene anbefaler jeg egentlig den engelske versjonen.

 

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant har det helt fint

En helt fantastisk herlig feelgood. Perfekt for sommeren og solsengen. Original og morsom, men samtidig litt trist, der den sosialt noe klønete Eleanor famler seg fram i hverdagen. Med feiltrinn man kan le høyt av, for så i neste sekund å synes inderlig synd på henne. Desto herligere når ting flasker seg for henne, men veien dit er utrolig underholdende. Jeg digger boken!

Jessica Fellowes: Mysteriet på Asthall

Historisk krim basert på en virkelig og uløst forbrytelse. Igjen fra den engelske landsbygda, der den fattige Louise rømmer London fra en brutal onkel – og ender som barnepike på Asthall Manor. Så blir en sykepleierske myrdet … Liker du Agatha, så vil du elske denne. Det er første bok i serien om Mitford-søstrene.

Robert Harris: Pompeii

Jeg er en stor fan av historiske romaner, først og fremst britiske, men også romersk og egyptisk historie. Denne handler om ingeniøren Primus, som har styringen over Aqua Augusta, akvedukten som gir vann til ni byer langs Napoli-bukten. Da Vesuv begynner sitt historiske utbrudd, er han en av de få som ser faresignalene. Dette er historie i thrillerform, der man opplever dekadansen i romerriket, og måten de rike slapper av på feriestedene sine – upåvirket av det som skjer rundt dem. Helt til utbruddet kommer. Da blir det skikkelig drama. Herlig bok.

Frode Granhus: Forliset

Nest siste bok Frode fikk skrevet før han tragisk nok døde. Og den jeg liker best av bøkene hans. Frode og jeg var pm-venner og forlagskolleger og utvekslet bransjesladder og tips ukentlig. Han er savnet. I denne boken skriver han så man kan smake det salte Lofothavet og kjenne kulden trenge inn i margen. Fantastisk bok. Det burde ha kommet flere.