Favoritt må dele Bookerprisen

VINNERE: Bernardine Evaristo og Margaret Atwood deler prisen. Tildelingen vekker opppsikt. Noe lignende har ikke skjedd siden 1992, da det ble laget regler mot to vinnere. Foto: Thebookerprizes.com

Margaret Atwood og Bernardine Evaristo ble utropt som vinnere av Man Booker-prisen 2019 i kveld.

Atwood var veddernes og mange leseres favoritt til Nobelprisen i litteratur som ble delt ut forrige uke, men kanskje en enda større favoritt til Man Booker-prisen. I kveld fikk hun den for Gileads døtre, som boka heter på norsk, men det skjedde noe som overrasket voldsomt.

SISTE: Jokha Alharti er vinner av den internasjonale Man Booker-prisen med Celestial Bodies, oversatt fra arabisk av Marilyn Booth

Prisen ble delt mellom to vinnere, og det har ikke skjedd siden 1992. Da ble reglene endret slik at man bare kunne ha én vinner og i år ble det altså en deling av prisen. Vinnerne må dele prissummen på 50.000 euro. Den andre vinneren er Bernardine Evaristo med boka Girl, Woman, Other. 

Evaristo er den første fargede kvinnen som vinner prisen. Hun vinner for sin åttende fiksjonsbok, og hun har skrevet essays og drama, også for BBC radio.

Disse seks sto igjen da kortliste ble presentert i begynnelsen av september:

Margaret Atwood, The Testaments (Vintage, Chatto & Windus)
Lucy Ellmann, Ducks, Newburyport (Galley Beggar Press)
Bernardine Evaristo, Girl, Woman, Other (Hamish Hamilton)
Chigozie Obioma, An Orchestra of Minorities (Little Brown)
Salman Rushdie, Quichotte (Jonathan Cape)
Elif Shafak, 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World (Viking)

FINALEN: Dette er de kortlistede bøkene 2019.

Bokhandel prøvde seg

Storfavoritten var Margaret Atwood. Hun ga bare 2/1 i odds, mens hvis du hadde satset sparepengene på Salman Rushdie og han hadde fått den, ville du fått tilbake tolvgangeren.

Oddsen på Evaristo var 5/1.

Allerede i september måtte Bookerprisens folk ut og dementere at det var lekkasjer: En bokkjede hadde satt på klistrelapper på Atwoods nye roman The Testaments der det sto at hun var vinneren av årets pris.

Nå kan de trygt ta i bruk klistremerkene igjen. På to titler: Girl, Woman Other og The Testaments. 

Kjøpes av norsk forlag?

Atwoods bok Gilead´s døtre kom på norsk nå i høst, mens Bernardine Evaristo ennå ikke er oversatt til norsk. Skal vi gjette at hun blir kjøpt av et norsk forlag i Frankfurt denne uka? Mange, men ikke alle Man Booker-vinnere blir kjøpt til Norge. Fjorårsvinner Anna Burns er for eksempel ikke oversatt ennå.