Får Havmannprisen

Foto: Tine Poppe

Gøhril Gabrielsen får Havmannprisen for beste nordnorske bok 2017.

Havmannprisen er en litterær pris som utdeles årlig for beste nordnorske bok utgitt i foregående år. Den har vært delt ut siden 1988 og en rekke store forfattere er blant de tidligere vinnerne, blant dem Herbjørg Wassmo, Hanne Ørstavik, Morten Harry Olsen og Siri Pettersen.

Les også: Havmannen Pettersen

Gøhril Gabrielsen (f. 1961), som er vokst opp i Honningsvåg, Kirkenes og Lakselv, får prisen for romanen Ankomst (Aschehoug).

Ankomster på flere plan

Rana bibliotek, som er vertsbibliotek for utdelingen av prisen. skriver at det i Ankomst er snakk om ankomster på flere plan. «En ung kvinnelig forsker skal endelig få gjennomført forskningsoppholdet i nærheten av et fuglefjell i Finnmark der hun venter på at fuglene skal komme inn for å hekke. At hun venter på sin nye kjæreste gjør ikke ventetiden mindre spennende. Som leser kommer man lengre og lengre inn i sinnet på den kvinnelige forskeren, og lag på lag avdekkes både i forskerens tidligere opplevelser og i forskerens sinn. Med et knapt og presist språk klarer Gabrielsen å skape en spenning som nærmer seg en thriller, samtidig som viktige spørsmål om kvinners valg stilles.»

Juryen vil komme med sin begrunnelse for Havmannprisvinneren under overrekkelsen av prisen på Havmanndagen 5. mai.

«En forfatter av stort format»

Gøhril Gabrielsen, som i dag bor i Oslo, er utdannet sykepleier og tekstforfatter. Hun har så langt gitt ut fem romaner: Unevnelige hendelser (2006), Svimlende muligheter, ingen frykt (2008), Skadedyr (2011), Din alltid (2015) og Ankomst (2017).

Hun fikk Aschehougs debutantstipend for sin første roman Unevnelige hendelser i 2006, og i 2010 ble hun tildelt Tanums kvinnestipend. I 2016 ble hun hedret med Amalie Skram-prisen.

I forbindelse med utdelingen at Amalie Skram-prisen ble dette sagt om henne.

«Om Gabrielsens litterære produksjon er beskjeden i omfang, har vi her å gjøre med en forfatter av stort format. De fire romanene holder en jevnt høy kvalitet og er alle svært leseverdige. Romanene er mesterlig komponert og har en drivende spenning. Gørhil Gabrielsens forfatterskap fortjener å leses av langt flere. Eller vel så viktig; flere lesere fortjener å bli kjent med Gøhril Gabrielsens forfatterskap.»

Les også: Amalie Skram-prisen til Gøhril Gabrielsen

Eneste i Nord-Norge

Havmannprisen er på kr. 50 000. I tillegg får prisvinneren et bildetrykk fra Helgeland Sparebank, et Ranaåkle fra Nordland fylkesbibliotek, Havmannpin, diplom og blomster fra Rana bibliotek og en gave fra Ark bokhandel.

Havmannprisen er så langt den eneste skjønnlitterære litteraturprisen som deles ut i Nord-Norge, og er dermed unik i sitt slag. Prisen og utdelingen er koblet mot Havmannen, som er Rana kommunes skulptur i prosjektet Skulpturlandskap Nordland.

Selve prisutdelingen finner sted på Rana bibliotek lørdag 5.mai kl. 13.00.