Får han Bookerprisen?

I morgen kveld kan Roy Jacobsen få den internasjonale Bookerprisen.

I morgen kveld deles den internasjonale Bookerprisen ut for andre gang, og Roy Jacobsen er i finaleheatet med De usynlige.

Man Booker-prisen er en av verdens mest prestisjefylte litterære priser. I fjor ble også en internasjonal pris innført, og det er denne Jacobsen er på kortlisten til.

Prisen deles ut til fjorårets beste skjønnlitterær bok oversatt til engelsk, og kommer i tillegg til den ordinære Bookerprisen som utdeles til høsten. Jacobsen er første nordmann som har kommet så langt i nominasjonsprosessen.

De usynlige utkom her hjemme i 2013 og ble en umiddelbar suksess. Den er hittil oversatt til 16 språk og utgitt i 15 land. Opplagstallet her hjemme er på 180.000.

Oppfølgeren Hvitt hav utkom i 2015 og har hittil solgt godt over 100.000 eksemplarer.

 

Les også: Jacobsen på Booker-kortliste

 

De kortlistede

Roy Jacobsen er ikke eneste skandinav i finaleheatet i år. Danske Dorthe Nors er også på listen med boken Mirror, Shoulder, Signal (Speil speil blink på norsk).

De seks på kortlisten er:

Mathias Enard (Frankrike): Compass

Dorthe Nors (Danmark),  Mirror, Shoulder, Signal

David Grossman (Israel): A Horse Walks Into a Bar

Amos Oz (Israel): Judas

Samanta Schweblin (Argentina): Fever Dream 

Roy Jacobsen (Norge): The Unseen

 

– Setter dette høyest

I Roy Jacobsens forlag Cappelen Damm er man naturlig nok glade for nominasjonen.

– Ingen annen nordmann har noensinne blitt nominert til denne prisen. Å vinne betyr som regel at bøkene mangedobler salget, at forfatterens navn blir ytterligere kjent og at utenlandske forlag kappes om å utgi bøkene. Det ligger en uvurderlig oppmerksomhet både i å nomineres og å vinne, sier redaksjonssjef i Cappelen Damm, Anne Fløtaker.

Roy Jacobsen selv har denne kommentaren til at han er i finaleheatet til prisen:

– Av alt som har skjedd i mitt forfatterskap setter jeg dette høyest.

 

Nominert til Nordisk Råd 

Jacobsen har mottatt en rekke litterære priser og han har tidligere vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris og den internasjonale IMPAC-prisen. Bøkene hans er oversatt til 31 språk, og rettighetene til De usynlige er foreløpig solgt til 15 land. Kritikerne her hjemme omfavnet boken da den kom og det haglet med seksere i anmeldelsene den gangen.

 

Møtes i kveld

Den internasjonale Bookerprisen ble delt ut første gang i 2016 og gikk da til sørkoreanske Han Kang for The Vegetarian. Den er planlagt utgitt på norsk på Pax Forlag våren 2018.

Prisen er på 50.000 pund og deles mellom forfatter og oversetter. De usynlige er oversatt til engelsk av Don Bartlett og Don Shaw.

I kveld møtes de seks nominerte til samtale med Jim Naughtie i Waterstones bokhandel i Picadilly, London sentrum og prisvinneren offentliggjøres i morgen kveld klokken 23 norsk tid.

 

(Forfatterfoto: Fredrik Arff / Cappelen Damm)