I følge våre fremste humorister er Sigmund Falch kanskje Norges aller morsomste forfatter. I sommer er han ditt feriefølge på BOK365.
Du har kunnet følge ham jevnlig her på BOK365 fra vi startet opp. Etter en pust i bakken, blir Sigmund Falch humor-følge gjennom sommeren.
«Hysterisk morsomt», mener Dagfinn Lyngbø. «Som å spise snitter. Man får liksom aldri nok», skriver Steinar Sagen. «Livet mitt har fått en ny dimensjon etter at jeg leste disse bøkene», hevder Elsa Lystad. Hvem som er mottager av disse verbale blomsterbukettene? Det er Sigmund Falch (48). Bøker som Ho peika på Ceylon og viste ein pupp, Dei tek ikkje tran i Texas og Dei likar ikkje grovisar i Rotary, har både gjort ham til humoristenes humorist og til en av Norges mest leste humorforfattere.
Treffer spikeren på hodet
«Jeg har ikke ledd så mye siden jeg oppdaget Larsons gale verden», skriver Espen Eckbo. Der treffer han nok spikeren ganske så godt på hodet. I likhet med Gary Larson har Sigmund Falch utviklet et snurrig en-bilde/illustrasjon & corny tilhørende tekst-combo som viser seg å fungere svært godt. Fotomotivene kan være alt fra høyonn, seterliv og andre bygdemotiver til byliv, kontorliv og selskapelighet. Felles for bildene er at de er fra sort/hvitt-alderen – mange av dem over hundre år gamle.
-Det er sagt at et bilde sier mer enn tusen ord. Vås, mener Sigmund Falch. – Et bilde kan nok kanskje mumle litt stille i krokene, men det er først når det får hjelp av ordene, at det virkelig taler til deg med klar og tydelig røst.
Ein skikkelig raring
Det tekstlige er fremført i nynorsk drakt, hvilket også er forklaring på hvorfor beitet av høyprofilerte humorist-blurbere delvis er sitert som de er.
«Ei humorbok som kombinerer gamle bilde og nye nynorske tekstar. Det er berre ein skikkelig raring som kjem på slikt. Og det er berre ein genial raring som klarer å gjere det vanvittig morsomt. Å sende denne boka rundt på fest er eit svært godt alternativ til sosialt samkvem», mener Are Kalvø.
«Betre enn Dostojevskij»
«Sigmund Falch er betre enn Dostojevskij. Når ein les Ho peika på Ceylon og viste ein pupp får ein lyst til å halda kvar side opp for andletet på folk i nærleiken og ropa «Sjå på dette!» Det skjedde berre to gongar medan eg las Brødrene Karamasov», skriver Knut Nærum. Han får godt skamros-følge av to gamle Nytt på nytt-kollegaer: «Faren med Sigmunds bøker er at man blir avhengig», mener Linn Skåber. «Jeg skylder Sigmund hverken penger eller en tjeneste, dette er helt ærlig det morsomste jeg har lest», skriver Anne-Kat. Hærland.
Til daglig jobber Sigmund som prosjektleder i NRK. Han har bakgrunn som manusforfatter og regissør innen TV og radio, blant annet hundrevis av sketsjer til Hallo i uken. Gjennom sommeren kan du glede deg over et par ukentlige doser med Falchs sommer her på BOK365.
(Foto: Schibsted Forlag)